Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Miért szeretjük annyira a palacsintát? 6 ok, ami a töretlen népszerűség mögött állhat

A palacsintával úgy vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Reggelire, ebédre, vacsorára és desszertként is bármikor jöhet egy finom lekváros, túrós vagy kakaós feltekert finomság. De vajon mitől olyan ellenállhatatlan? Ezt próbáltuk kideríteni.

Mivel hétről hétre a palacsinta receptje az egyik legnépszerűbb az oldalunkon, elgondolkodtunk, vajon miért szeretjük annyira ezt a pofonegyszerű desszertet. A lista végtelen hosszú is lehetne, mi 6 olyan okot találtunk, ami biztosan közrejátszik.

Édes, puha tészta és savanykás házi baracklekvár – ez a palacsinta klasszikus változatban (Fotó: Mindmegette)
Édes, puha tészta és savanykás házi baracklekvár – ez a palacsinta klasszikus változatban (Fotó: Mindmegette)


Gyerekként szerettük meg

A gyermekkori élmények nagyon meghatározóak lehetnek az ételekhez fűződő viszony tekintetében is. Emlékeink közt kutakodva a palacsintával kapcsolatban nem találtunk egyetlen rossz élményt sem, sőt! Nagyon is kellemes gondolatokat társítunk hozzá, a nagymamaféle bableves utáni palacsintázástól kezdve a családdal közösen elfogyasztott édes reggelin át a hirtelen kisütött, rögtönzött desszertig.

Remek reggeli készül belőle

A palacsintatésztát előre bekeverhetjük, és reggel már csak ki kell sütni. A frissen kisütött palacsintánál nincs is finomabb, ráadásul sokak ízlését ki tudjuk szolgálni a különböző feltétekkel. Édesen és sósan is készülhet, a gyerekeknek pedig használhatunk valamilyen mókás sütőformát, vagy elkápráztathatjuk a családot egy kihagyhatatlan nutellás palacsintával.

Ugyanakkor lehet vacsora is

Ha reggelire édes tésztát ettünk lekvárral, akkor vacsorára jöhet egy sós változat. Egy kis spenóttal a tésztában, megpakolva sajttal és tejföllel igazán laktató vacsora lesz a palacsintából. Tortilla helyett is használhatjuk, tojással, hallal és rengetegféle zöldséggel tölthetjük meg a tekercseket.

A gyerekek (is) odáig lesznek ezért a jópofa csíkos palacsintáért (Fotó: Mindmegette)
A gyerekek (is) odáig lesznek ezért a jópofa csíkos palacsintáért (Fotó: Mindmegette)

Mutatós desszertet varázsolhatunk belőle

Amilyen egyszerű, olyan fenséges lehet egy palacsintából készült desszert. Gondoljunk csak a csúsztatott palacsintára, a Gundel-palacsintára, vagy olyan különlegességekre, mint a japán felhőpalacsinta vagy a könnyed almás palacsinta. A lehetőségek száma végtelen, és szinte biztos, hogy egy palacsintás desszerttel nem lőhetünk mellé, ha vendégeket várunk.

Minden van hozzá

Ritkán fordul elő, hogy ha megkívánunk egy édes süteményt, akkor minden megvan az elkészítéséhez a konyhaszekrényben. Nos, a palacsintasütéshez általában az összes hozzávaló ott lapul a polcon, úgyhogy bármikor tör ránk a nassolás utáni vágy, erre a finomságra számíthatunk. Ha lekvár épp nincs a kamrában, akkor valószínűleg van kakaóporunk, de a „legrosszabb esetben” egy fahéjas szórás is megteszi.

Mennyei desszert a csokis-diós Gundel-palacsinta (Fotó: Mindmegette)
Mennyei desszert a csokis-diós Gundel-palacsinta (Fotó: Mindmegette)

Egészséges változatban is készíthető

Azoknak sem kell lemondaniuk a palacsintaevésről, akik fogyókúráznak vagy valamilyen mentes étrendet követnek. A banános amerikai palacsinta cukor és liszt nélkül is tápláló reggeli vagy desszert lehet, de gluténmentes, sőt vegán verzióban is elkészíthetjük a kedvencünket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.