Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Érdekességek

Mostantól a tücsök is élelmiszernek minősül Magyarországon

A pirított tücsök chips hozzávalói: 25-30 db 4-5 centis tücsök, sült csirke fűszersó, kókuszzsír, majonéz ízlés szerint. Bármennyire is hihetetlen, de ez egy létező recept, mostantól pedig a rovar, ami a rágcsa alap hozzávalója, hivatalosan is élelmiszernek minősül az EU-ban, így hazánkban is. Nem hordunk össze tücsköt, bogarat, mutatjuk hogyan jutottunk el idáig:

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Tücsökfarm /Fotó: Shutterstock
Tücsökfarm /Fotó: Shutterstock

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban, így hazánkban is. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.