Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Érdekességek

Sütisütési praktikák egyenesen a nagyi konyhájából

Sokan borzasztóan rettegnek a süteménykészítéstől, mert hát mi van akkor, ha a legnagyobb körültekintés ellenére sincs otthon minden szükséges alapanyag, vagy ha van is, elfelejtjük a hűtősöket időben kivenni, ha a receptúra azt írja, szoba-hőmérsékletűek legyenek. Ám a nagyi konyhájában a jelszó: „Semmi vész, mindenre van megoldás!”. És higgyétek el, tényleg így van, úgyhogy tartsatok velünk, és lessünk el néhány tuti trükköt a mamától!

Minden kezdet nehéz, hiszen az új, ismeretlen dolgok sokszor ijesztőek. Nincs ez másként a sütés-főzéssel sem. Ám ha szeretnénk mi magunk elkápráztatni a szeretteinket finomabbnál finomabb desszertekkel, akkor bizony nincs más út, mint az előre. És hát ahogy azt az a mondás is tartja: Gyakorlat teszi a mestert! No meg nem árt néhány trükk a tarsolyunkba a nagyitól!

A nagyi trükkjeivel és sok-sok gyakorlással igazi profi leszel, ha süteményekről van szó /Fotó: Shutterstock
A nagyi trükkjeivel és sok-sok gyakorlással igazi profi leszel, ha süteményekről van szó /Fotó: Shutterstock

Gyors segítség

Sok sütemény receptje írja azt, hogy puhának kell lennie a vajnak, hiszen úgy könnyebb habosra keverni a cukorfélékkel, tojásokkal. Na de mi van akkor, ha elfelejtettük kivenni előző este a hűtőből? Pánikra semmi ok! Vegyünk elő egy üvegtálat, öntsük tele forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni néhány percig, hogy az edény átvegye a víz hőmérsékletét. Ezután öntsük ki a vizet, helyezzük a tálba a vajat, és fedjük le. Néhány perc múlva már kész is van a puha vaj, és dolgozhatunk vele.

Puha vajra van szükséged a sütihez, de elfelejtetted kivenni a hűtőből? Semmi vész, a nagyi trükkjével egy szempillantás alatt a rendelkezésedre áll majd /Fotó: Shutterstock
Puha vajra van szükséged a sütihez, de elfelejtetted kivenni a hűtőből? Semmi vész, a nagyi trükkjével egy szempillantás alatt a rendelkezésedre áll majd /Fotó: Shutterstock

Ha csak néhány csepp kell

Ha nincs szükség egy egész vagy fél citrom kifacsart levére, csupán néhány cseppnyi mennyiség kell, kár volna elpazarolni egy egész gyümölcsöt. Nemes egyszerűséggel szurkáljuk meg a citrom egyik végét villával, és nyomjuk ki a szükséges mennyiséget. Így a citrom ˗ mind a héja, mind a megmaradt leve ˗ egy másik alkalommal, másik recepthez is felhasználható még. Ezzel a trükkel az élelmiszer-pazarlást is csökkented.

Ha csupán néhány csepp citromlére van szükség, nem kell felvágni a gyümölcsöt / Fotó: Shutterstock
Ha csupán néhány csepp citromlére van szükség, nem kell felvágni a gyümölcsöt / Fotó: Shutterstock

Elfogyott a tejszínhab!

Nemcsak sütemények díszítéséhez, hanem krémekbe, palacsintához, kávéba is gyakran használjuk a tejszínhabot, így általában mindenki tart otthon. Így persze az is gyakran előfordul, hogy kifogyunk belőle. A nagyi most következő trükkjével azonban könnyedén helyettesíthetjük! Csupán egy szelet banánra és egy darab tojásfehérjére van hozzá szükség. Tegyük tálba őket, és verjük addig habverővel vagy kézi mixerrel, amíg kemény habbá nem válik. Ne aggódj, nem maradnak benne gyümölcsdarabok, szépen fel fognak oldódni a fehérjében! A végeredmény ízre ugyanolyan, mint a tejszínhab, ám annál sokkal-sokkal egészségesebb.

Micsoda ötlet! Eszünkbe se jutott volna, hogy ebből a két alapanyagból
Micsoda ötlet! Eszünkbe se jutott volna, hogy ebből a két alapanyagból

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.