Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Szalmonella-botrány: ez okozhatta a belga csoki fertőzését a komáromi gyárban

Csokoládégyár
A belga csokoládégyárban észlelt szalmonellafertőzés a Vandamme cég komáromi gyárából származó szójalecitin teherautóra rakodásakor következhetett be - közölte a gyártó az MTI-vel pénteken.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 4-én arról tájékoztatta a céget, fennáll annak lehetősége, hogy egy, a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal.

- Mivel az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos számunkra, azonnal megtettünk minden lehetséges lépést, és vizsgálatot indítottunk, hogy felderítsük az esetleges fertőzés nyomát - írták, hozzátéve, hogy a gyár 23 különböző pontján vett minta mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére. Pozitív lett azonban az a minta, amely az érintett lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik.

A csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
A csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

Ebből arra következtettek, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemből való kikerülése és a tartálykocsiban elhelyezése között következhetett be. Megjegyezték azt is, a fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett. Ismertették, a lecitint szójababból vonják ki, ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát. A szennyeződés okának felderítése érdekében továbbra is konstruktívan együttműködnek a Nébihhel - írták. Hozzátették, várják, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a vizsgálatuk eredményét.

- Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk - ismertették. A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitin tételeket használták - írták.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.