Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Csupacsokis brownie
Finomfőzelék
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Érdekességek

Ha ilyen száraztésztát vettél, meg ne főzd! Szalmonellaveszélyre figyelmeztet a Nébih

Száraztészta 8 tojásos
Szalmonellaveszély miatt hívott vissza egy sajátmárkás száraztésztát az Auchan - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Nébih). Arra kérik a vásárlókat, hgoy a terméket semmiképp ne fogyasszák el

Szalmonellaveszély miatt kivonja a forgalomból a sajátmárkás eperlevél száraztésztáját az Auchan – adta hírül a Nébih.

Az áruházlánc arra kéri a vásárlókat, hogy a C17 tételszámú, 2024. július 26-ai minőségmegőrzési idővel rendelkező száraztésztát ne fogyasszák el, és az ügyben érintett terméket vigyék vissza bármelyik üzletükbe, ahol blokk nélkül is megtérítik a vételárát.

Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.
Termék megnevezése: Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g
Kép a termékről:

Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g (Fotó: Auchan)
Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g (Fotó: Auchan)


Probléma jellege: Salmonella lehetséges jelenléte
Minőségmegőrzési idő: 26/07/2024
Tételszám: C17

Mi a szalmonella?

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.