A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Érdekességek

Importtal keverik a magyar fűszerpaprikát: nézd meg jól a termékek csomagolását

Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország
Nem véletlenül érezhetjük úgy, hogy a boltokban kapható pirospaprika sem a régi már, és nemcsak a színe fakóbb, de az íze is gyengébb. Hiába hungarikum a szegedi és a kalocsai paprika, ha egyes termékekben import őrleményekkel keverik a magyar fűszerpaprikát.

A magyar ételek zöme elképzelhetetlen pirospaprika nélkül. A só és a bors mellett a harmadik alapfűszer az őrölt fűszerpaprika, amely nélkül nem készülhetnének el a pörköltek, a fasírtok, a finom házi kolbászok és szalámik és egyes levesek sem. Nem csoda, hogy minden háztartásban ott található a konyhában a fűszerpaprika, melynek minősége néha nem éppen kielégítő.

Tarol az import őrlemény

Nemcsak hazánkba érkezik külföldi fűszerpaprika, hanem Európába is. Míg utóbbi piacát elöntötte a kínai, olcsóbb őrlemény, addig hazánkban a bolgár, spanyol és perui paprika is hozzájárul a minőségbeli eltérésekhez.

Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország
Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország

A Pénzcentrum egy hosszú cikkben járja körül a témát, hogyan és miért kerül a paprikatermesztéséről híres magyar piacra nagy mennyiségű import fűszerpaprika. A lap szerint az utóbbi másfél évben jelentősen megdrágult a hazai pirospaprika ára, így a minőségi, magyar terméket állagjavítóként keverik a külföldi paprika mellé. Ezzel a megoldással kínálnak a cégek olcsóbb fűszerpaprikát.

A portál kutatása alapján ma a 100%-ban magyar termékként hirdetett fűszerpaprika kilós ára minőségi osztálytól függően 6-7 ezer körül és 10 ezer forint felett alakul, míg a tisztán kínai importból készült termékek 3000 forintos kilós áron találhatók a boltok polcain.

A kiváló magyar paprikát egyes termékekben külföldi őrleménnyel keverik (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A kiváló magyar paprikát egyes termékekben külföldi őrleménnyel keverik (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A magyaR PAPRIKÁVAL KEVERIK A KÜLFÖLDIT

A hungarikumnak számító Szegedi fűszerpaprika-őrleményt is forgalmazó Szegedi Paprika Zrt. egyik terméke, a cég nevével fémjelzett fűszer azonban csak részben tartalmaz magyar alapanyagot – vette észre a portál. A cég egyik őrölt fűszerpaprika-termékének közel kétharmadát külföldi (spanyol, bolgár és perui) paprikával töltik meg és 35% körül mozog benne a magyar "piros" aránya. Ez a fajta keverés azonban nem jellemző a cég minden termékére.

Érdemes tehát vásárláskor alaposan tájékozódni, és elolvasni a csomagoláson szereplő információkat, ugyanis minden esetben feltüntetik a termőhelyet, így könnyen kideríthető, mely fűszerpaprikák valóban magyar termesztésűek, és melyekben található külföldi, a szakértők szerint is a magyarnál gyengébb minőségű alapanyag.

Borítókép: Illusztráció /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.