Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Importtal keverik a magyar fűszerpaprikát: nézd meg jól a termékek csomagolását

Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország
Nem véletlenül érezhetjük úgy, hogy a boltokban kapható pirospaprika sem a régi már, és nemcsak a színe fakóbb, de az íze is gyengébb. Hiába hungarikum a szegedi és a kalocsai paprika, ha egyes termékekben import őrleményekkel keverik a magyar fűszerpaprikát.

A magyar ételek zöme elképzelhetetlen pirospaprika nélkül. A só és a bors mellett a harmadik alapfűszer az őrölt fűszerpaprika, amely nélkül nem készülhetnének el a pörköltek, a fasírtok, a finom házi kolbászok és szalámik és egyes levesek sem. Nem csoda, hogy minden háztartásban ott található a konyhában a fűszerpaprika, melynek minősége néha nem éppen kielégítő.

Tarol az import őrlemény

Nemcsak hazánkba érkezik külföldi fűszerpaprika, hanem Európába is. Míg utóbbi piacát elöntötte a kínai, olcsóbb őrlemény, addig hazánkban a bolgár, spanyol és perui paprika is hozzájárul a minőségbeli eltérésekhez.

Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország
Fűszerpaprika nélkül sok magyaros ételt nem lehetne elkészíteni /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország

A Pénzcentrum egy hosszú cikkben járja körül a témát, hogyan és miért kerül a paprikatermesztéséről híres magyar piacra nagy mennyiségű import fűszerpaprika. A lap szerint az utóbbi másfél évben jelentősen megdrágult a hazai pirospaprika ára, így a minőségi, magyar terméket állagjavítóként keverik a külföldi paprika mellé. Ezzel a megoldással kínálnak a cégek olcsóbb fűszerpaprikát.

A portál kutatása alapján ma a 100%-ban magyar termékként hirdetett fűszerpaprika kilós ára minőségi osztálytól függően 6-7 ezer körül és 10 ezer forint felett alakul, míg a tisztán kínai importból készült termékek 3000 forintos kilós áron találhatók a boltok polcain.

A kiváló magyar paprikát egyes termékekben külföldi őrleménnyel keverik (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A kiváló magyar paprikát egyes termékekben külföldi őrleménnyel keverik (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A magyaR PAPRIKÁVAL KEVERIK A KÜLFÖLDIT

A hungarikumnak számító Szegedi fűszerpaprika-őrleményt is forgalmazó Szegedi Paprika Zrt. egyik terméke, a cég nevével fémjelzett fűszer azonban csak részben tartalmaz magyar alapanyagot – vette észre a portál. A cég egyik őrölt fűszerpaprika-termékének közel kétharmadát külföldi (spanyol, bolgár és perui) paprikával töltik meg és 35% körül mozog benne a magyar "piros" aránya. Ez a fajta keverés azonban nem jellemző a cég minden termékére.

Érdemes tehát vásárláskor alaposan tájékozódni, és elolvasni a csomagoláson szereplő információkat, ugyanis minden esetben feltüntetik a termőhelyet, így könnyen kideríthető, mely fűszerpaprikák valóban magyar termesztésűek, és melyekben található külföldi, a szakértők szerint is a magyarnál gyengébb minőségű alapanyag.

Borítókép: Illusztráció /Fotó: Bujdos Tibor/Észak Magyarország

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.