Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Érdekességek

Sosem találod ki, miből készül az új magyar fehérjeszelet

Te ennél olyan snacket, ami tücsökfehérjéből készül? Mielőtt eldöntenéd, mit válaszolsz a kérdésre, eláruljuk: a visszajelzések szerint a proteinszeletnek nincs mellékíze, az egészséges nassról nem mondaná meg senki, hogy mi van benne.

Egyre többen kóstolják meg azt a snacket, amelyet a Cricks, Magyarország első rovarfehérje felhasználásával készült élelmiszer forgalmazója dobott piacra.

Többféle ízesítéssel gyártják a tücsökfehérjével dúsított proteinszeletet / Fotó: illusztráció, Shutterstock
Többféle ízesítéssel gyártják a tücsökfehérjével dúsított proteinszeletet / Fotó: illusztráció, Shutterstock

Így született meg az ötlet

Egy 24 éves orvostanhallgató, Péter Dániel két egyetemi tanóra között egy csokoládét evett, amikor eldöntötte, hogy egészségesebb életmódra vált. Dániel gyermekkora óta cserkész, sokat jár a természetben, érdekli a környezetvédelem, a fenntarthatóság, ezért olyan alapanyaggal akart dolgozni, amelynek a lehető legkisebb a környezeti lábnyoma, mégis tápanyagdús, bárki számára fogyasztható és egészséges. Így kerültek képbe a rovarok.

Tücsökből snack

Az Európa Unió egyelőre négy rovarfajt engedélyezett emberi fogyasztásra. Két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök van fent ezen a listán. A hallgató és csapata végül az utóbbi mellett döntöttek, főleg azért, mert ezt többen elfogadják Európában, ráadásul azt gondolták, hogy még Magyarországon sem annyira rossz a rovar megítélése – bár az biztos, hogy hazánkban még nagyon sok gészségügyi edukációs munkára van szükség ahhoz, hogy szélesebb körben elfogadják a rovarfehérje felhasználást az élelmiszeriparban.

Múlt és jövő

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a rovarok több tízezer éve táplálékforrásnak számítanak. Európában és az Egyesült Államokban azonban a mai napig tabunak számít, sok helyen nem fogadják el ezt az érvet. Főleg Délkelet-Ázsiában és Közép-, valamint Dél-Amerika egyes területein számít népszerű alapnyaknak. A belőlük készült ételek nagyjából 2 milliárd embert táplálnak napi szinten. A rovarfogyasztás Európában sem volt mindig tiltott vagy ismeretlen. Hazánkban például a 19. században előszeretettel főztek cserebogárlevest, a húsevés ugyanis egészen az újkori luxusnak számított a területen. Az ipari forradalom hozta meg az áttörést, amikor egyre több nagyüzemi állattenyésztő telep nyílt meg, a rovarfogyasztással felhagytunk, helyette rengeteg szárnyast és disznót eszünk.

Forrás: Agroinform

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.