A kalóriaszámolgatás jó módszer, ha a fogyás a célod, és abban is segít, hogy megismerd az egyes alapanyagok tápértékét, de nem mindegy, hogyan csinálod. Eláruljuk, mikre figyelj a siker érdekében.
Nulladik lépésként érdemes elkezdeni olasgatni a termékek címkéjét, és megválogatni, mi kerül a kosarunkba. Ezután következhet a kalóriaszámolgatás, ami csak elsőre tűnik macerásnak, ám ha egyszer ráéreztünk, utána már rutinná válik.
A kalória az élelmiszerek és italok energiatartalmának mérésére szolgál. A bevitt energiát a testünk az alapvető funkciók működtetésére használja fel, a légzéstől a gondolkodáson át a mindennapi mozgásig. Az az energia, ami ezen folyamatok lebonyolításához nem szükséges, zsírként raktározódik el, és hosszú távon súlygyarapodáshoz vezet. A kalóriaszámolás segíthet ezt elkerülni.
Először is derítsük ki, mennyi kalóriára van szükségünk a szervezetünk működtetéséhez, vagyis mennyi az alapanyagcserénk (BMR). Erre különböző képleteket alkottak meg a szakemberek, de például egy online elérhető kalkulátorral is megtudhatjuk az eredményt.
Ennyi kalóriára van tehát minimálisan szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy működjön.
Ezen felül érdemes kalkulálnunk a napi felhasznált energia mennyiségével, ami az életmódunktól függően alakul, és a BMR beszorzásával számítható ki:
Ha kiszámítottuk a napi energiaszükségletünket, megkaptuk azt a számot, ami ahhoz kell, hogy a súlyunk ne változzon – tehát ne csökkenjen, de ne is nőjön. Ha fogyni szeretnénk, akkor a szükséges kalóriánál kevesebbet kell bevinnünk a szervezetünkbe. A könnyen és hosszú távon is fenntartható heti 0,5 kg-os fogyáshoz kb. 500 kalóriával csökkentsük a napi bevitelt. Szükségünk lesz egy konyhai mérlegre, mert ezzel pontosan ki tudjuk adagolni az elfogyasztani kívánt ételt.
A napi bevitt kalória számolása mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy miből is adódik össze ez a szám. Szükségtelen részletesen belemenni, hogy a szervezet számára, és így a fogyás szempontjából sem mindegy, hogy pl. 100 kalóriát olajban sült krumpliból vagy párolt brokkoliból fedezünk. Éppen ezért nemcsak a napi értékek alacsonyan tartása kell legyen a cél, hanem a makrotápanyagok figyelemmel kísérése is, azaz a bevitt szénhidrát, fehérje és zsír mennyiségét is vezessük. Mivel ezeket konkrét mennyisége egyénenként eltérő lehet, a szakértők azt javasolják, hogy arányaikra figyeljünk. A szénhidrátok tegyék ki a napi bevitel kb. 45–60%-át, a fehérje 20–30%-ot, a zsírok pedig 15–20%-ot. Fogyáshoz a legideálisabb, ha kicsivel csökkentjük a szénhidrátokat és a zsírokat, míg a fehérjebevitelt magasra emeljük. Indítsuk a napot egy kiegyensúlyozott reggelivel, ami sok zöldséget és fehérjét, valamint kellő mennyiségű szénhidrátot is tartalmaz.
A napi kalóriabevitel és a makrók nyomon követése a legegyszerűbb egy applikáció segítségével, az ingyenesen elérhetők között is van olyan, ami szuperül működik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.