Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Diéták

Nyárra formába hoz a karibi diéta! Így állítsd össze a saját mintaétrendedet

A Karib-térség földrajzilag igen nagy területet foglal magában, így gasztronómiája is kifejezetten sokszínű. A legfőbb táplálkozási elvük is ezt tükrözi: az étkezésekben igyekeznek minden élelmiszercsoportot szerepeltetni.

Noha a tipikusan a térségben fellelhető alapanyagokat itthon nehezen érhetjük el, ez a fajta változatosság a fogyókúra idején is jól jön, hiszen ha kerüljük az egyhangúságot, jó eséllyel tartunk ki hosszabb ideig az étrendünk mellett. Az alapanyagok kombinálásához ismerkedjünk meg a karibi-térségbeli hat élelmiszercsoporttal.

A Karib-térség gasztronómiai sokszínűségét a modern világba is átültethetjük (Fotó: Shutterstock)
A Karib-térség gasztronómiai sokszínűségét a modern világba is átültethetjük (Fotó: Shutterstock)

Sokszínű karibi étrend

Az étkezések fő szempontja, hogy a hat élelmiszercsoportból a négy legfontosabb szerepeljen a tányéron, a fennmaradó kettőből pedig a nap folyamán kisebb mértékben fogyasszunk. A hat (4 + 2) élelmiszercsoport:

  • alapvető élelmiszerek: ide tartozik a rizs, a búza, a zab, a kukorica és a keményítőtartalmú zöldségek (pl. burgonya);
  • hüvelyesek;
  • állati eredetű élelmiszerek: ide tartozik a hal, a vörös húsok és a baromfihús, valamint a tojás és a tejtermékek;
  • zöldségek;
  • + gyümölcsök;
  • + zsírok.

Nem mindig sikerül mid a négy csoportot szerepeltetni egy-egy étkezésben, de legalább kettő, három biztosan megoldható. Íme a kombinációs lehetőségek.

Kétösszetevős ételek

Ez a legegyszerűbb kombináció, ami lehet gabona + hüvelyes vagy állati eredetű élelmiszer, pl. rizs és bab, borsó; vagy valamilyen gyökérzöldség vagy gumó + állati eredetű élelmiszer, pl. édesburgonya és hal.

A rizs és hal is jó választás, ha csak két élelmiszercsoportot kombinálunk (Fotó: Shutterstock)
A rizs és hal is jó választás, ha csak két élelmiszercsoportot kombinálunk (Fotó: Shutterstock)

Háromösszetevős ételek

A legegyszerűbb módja három élelmiszercsoport szerepeltetésének, ha a kétösszetevős ételhez plusz egy adag zöldséget párosítunk, például rizs, borsó és spenót, vagy mondjuk burgonya, csirkehús és paradicsom.

Négyösszetevős ételek

Ezek a fogások általában a nagyobb étkezéseket fedik le. Ilyen lehet például egy színes saláta, ami tartalmaz quinoát, csirkehúst vagy halat, babot vagy borsót, lencsét, emellett sárgarépát, paradicsomot vagy paprikát. Az is jó megoldás, ha friss salátát kínálunk egy hús + köret kombináció mellé.

A kókuszban, kókusszal fogyasztott gyümölcssaláta fedezi a napi rost- és zsírbevitelünk egy részét (Fotó: Shutterstock)
A kókuszban, kókusszal fogyasztott gyümölcssaláta fedezi a napi rost- és zsírbevitelünk egy részét (Fotó: Shutterstock)

Kisétkezések

A nem alapvető két élelmiszercsoport a gyümölcsök és zsírok csoportja. Annak ellenére, hogy nem tartoznak a legfontosabb ételek közé, fontos a rendszeres fogyasztásuk. A gyümölcsök növelik a napi rostbevitelünket, a megfelelő zsírok pedig elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A legjobb, ha a kisétkezéseket ezekből állítjuk össze, például körte + dió, vagy ananász + kókusz párosítással.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.