Worcestershire szósz
Érlelt, ecet alapú folyékony ízesítőszer, melyet szardellával, szójaszósszal, hagymával, melasszal, fokhagymával, tamarinddal, korianderrel, szegfűborssal ízesítenek, majd legalább két hónapig érlelik.
Kiejtésével az angol nyelvtanfolyamok hallgatóinak is meggyűlhet a baja, rendhagyó ugyanis, valahogy így mondjuk helyesen: vúsztösí szósz.
A Worcestershire szósz felbontás nélkül akár évekig eláll a konyhában, de felbontás után is hosszan tárolható. Az üveget mindig rázzuk fel használat előtt.
Egy szósznak is lehet legendája
A legenda szerint egy Indiából hazatért angol lord, bizonyos Sandys úr, Worcester városában két gyógyszerészre bízta, hogy alkossák meg kedvenc ízesítőjének mását. Megtették, de az eredmény katasztrofálisra sikeredett, ezért a pincébe száműzték, ahonnan csak évek múlva került elő. Ezalatt új ízzé érlelődött, és megszületett sokunk kedvence, a Worcestershire szósz.
Mire használjuk?
Átlényegít egy finom marhahúslevest, grillezéshez, pácoláshoz is nagyon finom, egy szelet frissen sült marhasteak kiváló ízesítője. Egy új-zélandi barátunk a sonkás-sajtos melegszendvicsére is ezt csepegteti. A Bloody Mary-nek és a Caesar salátának is fontos alkotórésze. Nagyon jó grillpácokhoz is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.