Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, ha sokféle áll belőle rendelkezésünkre, vagyis a legjobb, ha magunk termesztjük. Akár cserépben az ablaban, még jobb balkonunkon, de a legjobb, ha van egy zsebkendőnyi kis kertünk. Mert akkor igazi füveskertünk lehet.

A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.

Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet.

 

Nem csak aromásak és gyógyítóak, de szépek is!
Nem csak aromásak és gyógyítóak, de szépek is!

 

A gyógy- és fűszernövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes gyógymódokban és természetes ízekben bíznak. Nincs is jobb egy gazdagon fűszerezett fogásnál, a friss fűszerek sokkal intenzívebbek, illatosabbak, mint a szárított, zacskóban várakozó társaik.

Szerencsére a legtöbb gyógynövény jól tűri a cserepes létet. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, és olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drénréteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.

 

A legegyszerűbb ételek is megbolondíthatóak egy kevés friss zöldfűszerrel!
A legegyszerűbb ételek is megbolondíthatóak egy kevés friss zöldfűszerrel!

 

Tárkony

Fagytűrő, vízigényes, melegkedvelő fűszernövény

Felhasználás: Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyés ízűek. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz. Enyhe érzéstelenítő hatása van, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. 

Tárkonyecet: Készítéséhez kora tavaszi levelei a legjobbak. Egy üveget töltsünk meg friss tárkonylevelekkel. Szorosan töltsék ki az üveget, egészen a tetejéig. Öntsük föl fehérborecettel, és zárjuk le. Egy hónapig hagyjuk a napos ablakpárkányon, időről-időre rázzuk össze.

Termesztés: Jó vízelvezetésű, tápdús talajba, napos helyre ültessük. Óvjuk a túl sok víztől és a hidegtől. Nyár elején nyírjuk meg, hogy a későbbi konyhai használathoz friss leveleket hozzon. Télen fagymentes helyen tartsuk.

 

Minél többféle, annál jobb! Zöldfűszerből sosem elég!
Minél többféle, annál jobb! Zöldfűszerből sosem elég!

 

Lestyán

Fagytűrő évelő, a franciák hamis zellernek nevezik

Felhasználás: Húsos zamatot ad az ételeknek, csodálatos levest lehet vele készíteni. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot "zellersóként" használhatjuk. A mag vagy a levél főzete az inkontinenciára jótlkony hatású.

Termesztés: A magokat késő nyáron vagy tavasszal védett helyre vessük. A csírázás 6-10 napig tart. Terjedelmes növény, 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Tápanyagdús közegben cserépben is nevelhető. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.

 

Teraszon, erkélyen, de még az ablakpárkányon is jól érzik magukat a fűszernövények
Teraszon, erkélyen, de még az ablakpárkányon is jól érzik magukat a fűszernövények

 

Fodormenta

Keresett fűszernövény, fagytűrő, illatos évelő

Felhasználás: Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű.

Termesztés: Ősszel vagy kora tavasszal gyökérdugványról szaporíthatjuk. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük. Cserépben is nevelhető. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük

 

Ha kellően ápoljuk a fűszernövényeket, akkor egyszeri beruházással egész évben élvezhetjük őket!
Ha kellően ápoljuk a fűszernövényeket, akkor egyszeri beruházással egész évben élvezhetjük őket!

 


Rozmaring

Örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény

Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyashúsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva rostonsülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.

Termesztés: A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Az ültetés ideje koraősz, ezáltal még a tél beállta előtt megerősödik. Termékeny talajban cserépben is nevelhető. Óvni kell a nedvességtől és a hidegtől.

 

Salátába, sültekbe, pácokba, levesekbe, ragukba is jól illenek a friss zöldfűszerek
Salátába, sültekbe, pácokba, levesekbe, ragukba is jól illenek a friss zöldfűszerek

 

Kömény

A kőkorszak óta termesztik konyhai és gyógyászati célra

Felhasználás: A fiatal leveleknek enyhén ánizsos zamatuk van, jól illenek a salátákba és levesekbe. A magokat csak mértékkel használjuk, mert elnyomják az ízeket. Rágcsálásuktól kellemes a lehelet, segíti az emésztést, görcsoldó hatású, gyerekeknek is adható.

Termesztés: Szabadföldbe kora ősszel vessük, a csírázás 2-3 hétig tart. Termékeny, jó vízelevezetésű talajba, napos helyre ültessük. A köményt nem lehet cserépben nevelni.

Kardamom

Trópusi eredetű, örökzöld fűszernövény

Felhasználás: Aromás, fűszeres, citromos magjával édes és savanykás ételeket, kávét és bort ízesítenek. Levelei összezúzva vagy párolva rendkívül illatosak.

Termesztés: A friss magokat késő ősszel védett helyre ültessük. A csírázáshoz mesterséges megvilágításra is szükség lehet, 14-21 napig tart. Télikertben, üvegházban tartsuk, félárnyékban, teljes napsütésben megsárgulnak a levelei. A magról nevelt növények 5 éves koruk előtt nem virágoznak.
 

 

Petrezselyem, menta, koriander és bazsalikom - az alapok :)
Petrezselyem, menta, koriander és bazsalikom - az alapok :)

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.