A világ keleti felén az egészség, a gazdagság és a termékenység szimbólumának tekintik, a nevét pedig imákba foglalják. A pázsitfűfélék közé tartozó rizsnek közel 10 000 fajtája van.
A felhasználása igen sokrétű: levesek, saláták, húsok, zöldségek, valamint édes vagy sós desszertek alapja egyaránt lehet.
Miért fogyasszuk?
A zsírszegény, ám szénhidrátokban, rostokban és tápanyagokban gazdag gabonaféle bőséges forrása például a B-vitaminoknak, a kalciumnak, a cinknek és a folsavnak. A főtt rizs könnyen emészthető, csökkenti a vérnyomást, valamint megelőzi a keringési és a szívbetegségek kialakulását.
Melyiket válasszuk?
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb. Ennél hántolás után nem fényezik a szemeket, azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát”, emiatt jóval nagyobb a tápértéke, mint a hagyományos, fehér testvérének.
A rizs ideális alapanyaga az egynapos diétáknak, de több salaktalanító- és tisztítókúránál is előfordul, hogy önmagában kell fogyasztani a gabonafélét.
Tökéletes pergős rizs recept >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.