Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Az alumíniumtálca és a fóliabatyu grillezéskor megvédi az ételt a parázsba pottyanástól, továbbá megakadályozza, hogy a zsiradék a parázsra csepegjen, ám helytelen használat esetén káros lehet az egészségünkre. Ismerd meg a biztonságos és környezetbarát megoldásokat!

Kerüld el, hogy a fólia savas hozzávalókkal (pl. nyers paradicsommal, rebarbarával, almával) érintkezzen, mert ezek kémiai reakcióba léphetnek az alumíniummal. Fontos továbbá, hogy az alutálcán vagy -batyuban grillezett húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt csak a sütés végén ízesítsd sóval, illetve citromlével.

Természetes alternatíva

Bugyoláld káposzta-, mángold-, rebarbara- vagy szőlőlevélbe a grillezésre előkészített halat, zöldséget, sajtot! A kemény leveleket előzőleg érdemes blansírozni (lobogó vízben nagyon rövid ideig előfőzni, majd jéghideggel azonnal leöblíteni).

Friss vagy fagyasztott banánlevelet is beszerezhetsz ázsiai élelmiszerboltokból és egyes delikátesz-üzletekből. Ez megóvja az alapanyagokat a közvetlen hőtől és nem engedi elveszni a bennük lévő nedvességet, így az étel nem szárad ki. Kiváló halhoz, mert a rácsra terítve meggátolja a leragadást, ezenkívül a belegöngyölt egész hal vagy beízesített -filé aromásra párolódik. A friss banánlevelet a középső vastag ér kivágása után tartsd forró víz alá, majd töröld szárazra!

Csomagolhatsz bele mást is. Pl. Délkelet-Ázsiában a banánlevélből hajtogatott batyut egy húsból, tojásból, kókusztejből és fűszerekből álló keverékkel töltik meg.

Újrahasznosítható csomagolóanyag

Régóta ismert, a modern konyha által is alkalmazott technika a papírban sütés (en papillote). Pergamen- vagy sütőpapírt kenj be vékonyan olajjal , majd csomagolj bele pl. egy adagra való burgonyát vagy halat zöldségekkel együtt. Olyan alapanyagokat válassz, amelyek azonos idő alatt párolódnak puhára!

2 in 1 nyárs

Alufóliába csomagolás helyett vízbe áztatott fanyársakra vagy rozmaringágakra húzhatod a kisméretű, nem túl kemény alapanyagokat, pl. a felkockázott lazacot és zöldségeket. A rozmaring egyúttal fűszeres aromát kölcsönöz a nyársnak.

Hosszú távú megoldások

Az egyszer használatos alutálcák alternatívái a parázs fölé helyezhető rozsdamentesacél- vagy zománcozott tálcák. Ezek szinte élethosszig kitartanak, viszont lassabban készül el bennük az étel.

Az összecsukható rozsdamentes grillrács egyaránt praktikus zöldséghez, húshoz és egész halhoz, amelyeket így egy mozdulattal megfordíthatsz. Használat előtt kend be olajjal!

Az USA-ban és Kanadában népszerű speciális falap optimális sütőfelületet biztosít halak vagy akár nagyobb húsok elkészítésére, és zamatos, kissé füstös ízt ad a rajta sült ételnek. Ez a vörös cédrusból, juharból vagy tölgyfából készülő kiegészítő grillszaküzletben vagy webshopban itthon is kapható. Áztasd be meleg vízbe kb. 1 órára, mielőtt felteszed a grillre, nehogy lángot fogjon.

Grill >>>
GRILLEZNÉL, DE NINCS HOL? ITT A 4 LEGJOBB GRILLÉTTEREM A FŐVÁROSBAN! >>>
4 ISTENI GRILLPÁC, AMIT A KERTI PARTIN KI KELL PRÓBÁLNOD! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.