Elég csak a királyi lakomákra gondolni, hogy rájöjjünk, nem új keletű szórakozási forma az étkezéssel egybekötött közösen eltöltött idő. Az ételek elkészítése a jó időben, kint a szabadban összehozza az embereket, és így van ez már évszázadok óta. Az uralkodó családokban is nagy hagyománya volt a grillezésnek, lássuk, kik azok, akik előszeretettel hódoltak e kedvtelésnek.
Noha a néhai angol királyról nem a grillezés szenvedélye jut először eszünkbe, Henrik nagy rajongója volt a szabadtéri lakomáknak és a szórakozásnak. Uralkodása alatt számos lakomának adott otthont a királyi udvar, sőt, a feljegyzett egyik legkorábbi grillezés is a nevéhez kötődik. 1520-ban nagyszabású diplomáciai találkozót rendezett udvarában, ahol nagy valószínűséggel grillételeket szolgáltak fel. Azt nem tudni pontosan, milyen fogások kerültek az asztalra, de a feljegyzések megemlítik, hogy a Hampton Court Palace-ban grillezésre kifejezetten ideális konyhát alakíttatott ki, ahol kandallók, grillsütők és nyársak is megtalálhatók voltak.
Az angol királynő és India császárnője sokáig az Egyesült Királyság leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója volt. A korabeli feljegyzések igazán nyitott személyiségről árulkodnak, ezek alapján Viktória nem vetette meg sem a szexuális, sem a gasztronómiai örömöket. Különösen kedvelte a szabadtéri sütögetéseket, egyik nagy sikert arató rendezvényükön, 1856-ban, számos előkelő vendég számára ő maga felügyelte a feltálalt húsok elkészítését, és aktívan is részt vett a grillezésben.
Bonaparte unokaöccse is jó vendéglátó és grillkedvelő hírében állt. Uralkodása alatt rengeteg szabadtéri partit adott. A biarritzi nyári rezidenciáján méretes konyhát alakíttatott ki, kifejezetten grillezés céljából, ahol grillsütők és nyársak is megtalálhatók voltak. III. Napóleon szerette a tenger gyümölcseit, gyakran szolgálta fel grillezve is a finomságokat. Uralkodásához számos gasztronómiai újítás köthető, állítólag például köze lehet a tatár bifsztek megalkotásához.
A japán gasztronómiai kultúra elsősorban nem a grillezésre épül, de az ország 122. császára, Meiji uralkodása idején szívesen rendezett szabadtéri összejöveteleket. Úgy tartják róla, hogy szerette a marhahúst, különösen zöldségekkel együtt grillezve. Ő volt az az uralkodó, aki megalapozta a grillezés hagyományát Japánban.
Az utolsó portugál király nagy érdeklődést mutatott a vadászat és a szabadtéri tevékenységek, többek között a grillezés iránt. Rövid uralkodása ellenére számos grillezést és lakomát rendezett, melyet elsősorban családja, szerettei körében töltött. Ezen alkalmakkor szívesen süttetett vadhúsokat, például vaddisznó- és őzhúst, melyeket többnyire grillezve készíttetett el.
Borítókép: Illusztráció - Freepik AI generated
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.