15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus.

Honos:

A sárgabarack vagy kajszi (Prunus armeniaca) a Távol-Keletről származik, még az ókori görögök honosították meg a Földközi-tenger partvidékén, hozzánk vélhetően a török uralommal került.

Miért jó?

Magas rosttartalmú, karotinban és káliumban gazdag gyümölcs. Előnye, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalmát aszalva is megőrzi.

Legismertebb fajtái a nagyvilágban:

Jumbo: francia, nagyméretű fajta, húsa sötét narancssárga, íze erőteljes, héja pirosas.

Orange red: kisebb méretű, narancssárga héján piros pöttyökkel.

Monique: lekvárfőzésre kiváló halványsárga, kemény húsú.

Bergerons: kisebb méretű, pirosasrózsaszínbe hajló sárga héjú desszertgyümölcs, nálunk is termesztik.

Spring red: mézes aromájú, lédús korai fajta.

Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi, Harmat, Harcot, Korai piros, Korai zamatos, Ligeti óriás, Magyar kajszi C.235, Mandulakajszi, Pannónia, Rakovszky, Rózsakajszi C.1406, Szamarkandszkij rannij

Hogyan használd?

Nyersen vagy gyümölcsléként, befőttként egyaránt finom, némelyik fajtának a feltört magját szintén el lehet fogyasztani – a gyerekek imádják. Nagy melegben hideg krémlevesként mennyei! A magjából sajtolt olajat kozmetikai termékekben – bőrápolóként, masszázsolajként – hasznosítják.

Az aranyló sárgabaracklekvár elkészítéséhez kell egy kis türelem, de megéri a küzdelmet. A meghámozott gyümölcsöt nagyobb darabokra vágva kezdjük főzni, a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg a lekvár. Bolti zselésítőszerrel viszont pár perc alatt kész, így megőrzi a friss gyümölcs ízét - előtte érdemes átturmixolni.

Az aszalt sárgabarack egy évig eltartható, fanyar ízű csemege. Ha süteménybe tesszük, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára hideg vízbe. Gyümölcssalátába, müzlibe, lepénybe vagy akár hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.

Sárgabarckos receptek itt >>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.