Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus.

Honos:

A sárgabarack vagy kajszi (Prunus armeniaca) a Távol-Keletről származik, még az ókori görögök honosították meg a Földközi-tenger partvidékén, hozzánk vélhetően a török uralommal került.

Miért jó?

Magas rosttartalmú, karotinban és káliumban gazdag gyümölcs. Előnye, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalmát aszalva is megőrzi.

 

 

Legismertebb fajtái a nagyvilágban:

Jumbo: francia, nagyméretű fajta, húsa sötét narancssárga, íze erőteljes, héja pirosas.

Orange red: kisebb méretű, narancssárga héján piros pöttyökkel.

Monique: lekvárfőzésre kiváló halványsárga, kemény húsú.

Bergerons: kisebb méretű, pirosasrózsaszínbe hajló sárga héjú desszertgyümölcs, nálunk is termesztik.

Spring red: mézes aromájú, lédús korai fajta.

Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi, Harmat, Harcot, Korai piros, Korai zamatos, Ligeti óriás, Magyar kajszi C.235, Mandulakajszi, Pannónia, Rakovszky, Rózsakajszi C.1406, Szamarkandszkij rannij

Hogyan használd?

Nyersen vagy gyümölcsléként, befőttként egyaránt finom, némelyik fajtának a feltört magját szintén el lehet fogyasztani – a gyerekek imádják. Nagy melegben hideg krémlevesként mennyei! A magjából sajtolt olajat kozmetikai termékekben – bőrápolóként, masszázsolajként – hasznosítják.

Az aranyló sárgabaracklekvár elkészítéséhez kell egy kis türelem, de megéri a küzdelmet. A meghámozott gyümölcsöt nagyobb darabokra vágva kezdjük főzni, a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg a lekvár. Bolti zselésítőszerrel viszont pár perc alatt kész, így megőrzi a friss gyümölcs ízét - előtte érdemes átturmixolni.

Az aszalt sárgabarack egy évig eltartható, fanyar ízű csemege. Ha süteménybe tesszük, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára hideg vízbe. Gyümölcssalátába, müzlibe, lepénybe vagy akár hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.

Sárgabarackos receptek >>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.