Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Az utóbbi években a magyar boltok piacán is megjelent a fűszeres maracuja, vagy ahogy az angolok nevezik: a passion fruit. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek nevezték el "Flor de las Cinco llagas"-nak, azaz öt seb virágnak. Ez az elnevezés részint a növény virágán meglévő, stigmára emlékeztető foltoknak, részint a spanyolok vallási buzgalmának volt köszönhető. A golgotavirágok családjába tartozó maracujára szintén rányomta a bélyegét a hit, így vált - a virágban felfedezett szimbolikát folytatva, a gyümölcs már az egész keresztutat jelképezendő - passió gyümölccsé.

Az izgalmasan gyönyörű golgotavirág
Az izgalmasan gyönyörű golgotavirág

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

A maracuja világhódító útját először az Amerikai kontinensen kezdte meg. Mivel a szubtrópusi, meleg éghajlatot kedveli, így hamar meghonosodott Floridában, valamint Hawaii-n, ahonnan a XIX. század vége felé tovább hajózott Ausztráliába. Itt is hamar otthonra lelt, és az ausztrálok egyik kedvenc gyümölcsévé vált.

A csúnya, ráncos külső csodálatos ízeket rejt
A csúnya, ráncos külső csodálatos ízeket rejt

A maracuja belsejében pépes hús és ehető magok rejteznek. Az egyedi, intenzív, zamatos, de kicsit savanykás ízű maracuja nagyon sok gyümölcslé fontos összetevője. Ez olyannyira így van, hogy a legnagyobb exportőr, Ecuador a maracuja termésének jelentős részét már a gyümölcslevekhez adható lé formájában exportálja. Ennek a felvevőpiaca nagyrészt Európa. Németországban igen nagy mennyiségben állítanak elő maracujával ízesített gyümölcsleveket, multivitamin italokat. A maracuja olyan egyedi illattal bír, hogy a parfümipar is előszeretettel dolgozik vele.

Hogyan válasszunk?

A maracuja húsa inkább ízésítésre való: nagyon intenzív és illatos!
A maracuja húsa inkább ízésítésre való: nagyon intenzív és illatos!

A maracuja kiválasztásakor ráncos bőrű, de sértetlen, nem penészes vagy penészgyanús példányokat keressünk. Fontos még, hogy a gyümölcs ne legyen túl könnyű, mert az azt jelzi, hogy belül szárad, azaz nem kellően szaftos már. Éretlenül is megvásárolhatjuk őket, csak ebben az esetben lehet, - hogy miközben magától otthon utóérik, kiderül - hogy sérült a gyümölcs szállítás közben. Az érett gyümölcs hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

Maracuja a konyhában

A maracuját sokféleképp fogyaszthatjuk. A legegyszerűbb, ha félbevágjuk, s kiskanállal kiemeljük a benne lévő zselés, magos gyümölcshúst. Ha savanyúnak ítéljük, akkor érdemes egy kevés mézet csorgatni rá, és úgy fogyasztani. A maracuját hozzákeverhetjük joghurthoz, kínálhatjuk fagylaltban vagy fagylalt mellé. A maracuja tökéletes kiegészítője a gyümölcs- vagy zöldségsalátáknak, a gyümölccsel gazdagított turmixoknak és a már említett gyümölcsleveknek, de különféle egzotikus koktélokhoz is adhatjuk.

Savanykás és ollatosan fűszeres, semmivel nem összetéveszthető a maracuja húsa
Savanykás és ollatosan fűszeres, semmivel nem összetéveszthető a maracuja húsa

A maracuját felhasználhatjuk szörpökhöz, lekvárokhoz, készíthetünk belőle húsok mellé adható fűszeres chutneykat, de felhasználhatjuk süteményekbe is. A sütemények közül leginkább a krémekben állja meg remekül a helyét a maracuja. Az ausztrálok nemzeti süteményét, a Pavlovát is leggyakrabban ez a gyümölcs koronázza egy hatalmas adag tejszínhab kíséretében, de a sajttortát is gyakorta ízesítik maracujával. Ha maracuját használunk valamihez, akkor más savanykás kiegészítőt már ne tegyünk az adott ételbe, se bogyós gyümölcsöt, se citromot, mert a gyümölcs savassága épp elég.

Egészséges maracuja

A maracuja nem csak finom, hanem igen egészséges is. Segít a vérnyomás szabályozásában, hatásos görcsoldó, és rendszeres fogyasztás mellett az asztmára is jótékonyan hat. Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladást csökkenteni. A gyümölcs nyugtató hatással is bír, így jól alkalmazható stresszhelyzetek rendezésében - és nem mellesleg: fokozza a libidót.

A maracujában található magok és a gyümölcshúsban lévő enzimek segítik az emésztőrendszer hatékony működését. A gyümölcsben található A-vitamin, C-vitamin, kálium, és nátrium. A maracuja nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

A légies és habos Pavlovát is gyakran ízesítik maracujával
A légies és habos Pavlovát is gyakran ízesítik maracujával

Mangós-maracujás túrótorta

Hozzávalók:
A tésztához:
30 deka liszt
5 deka cukor
12,5 deka vaj
1 tojás
csipet só
A krémhez:
50 dkg túró
2 dl tejföl
15 deka cukor
2 tojás
1 mangó
2-3 maracuja

Elkészítés: A liszthez adom a cukrot és a sót, majd a vajjal elmorzsolom. Végül hozzáadom a tojást, és a tésztát összegyúrom. A kész tésztát fél órát pihentetem a hűtőben, majd egy tortaformába helyezem.
A túrót szitán áttöröm, majd kikeverem a tejföllel és a tojásokkal. Hozzáadom a cukrot, s a krémet 1/3-2/3 arányban kétfelé szedem. A mangókat meghámozom, feldarabolom, botmixerrel elsimítom, a maracujákat félbevágom, és a kiszedett gyümölcsvelőt a mangókrémhez adom. A gyümölcspépet hozzákeverem a kevesebb túrókrémhez, majd váltva rákanalazom a kétféle krémet a tészta közepére.
185 fokon sütöm, amíg meg nem színesedik a túrókrém.

További túrótorták >>>

Maracujás smoothie

Hozzávalók:
2 maracuja
1 evőkanál méz
3 teáskanál citromlé
1 kivi
1 dl narancslé
2,5 dl joghurt

Elkészítés: A kivit meghámozom és kockára vágom. A kockákat egy mélyebb edénybe teszem, hozzáadom a maracuják gyümölcshúsát, rácsorgatom a mézet és a citromlevet. Botmixerrel krémesítem, majd hozzáöntöm a joghurtot és a gyümölcslevet, és botmixerrel újra átkeverem. Hűtött poharakban kínálom.

Bővebben a smoothie-ról >>>

A sárga változat nálunk ritkábban kapható, de ízben nem különbözik a lila héjú változattól
A sárga változat nálunk ritkábban kapható, de ízben nem különbözik a lila héjú változattól

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.