Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Az utóbbi években a magyar boltok piacán is megjelent a fűszeres maracuja, vagy ahogy az angolok nevezik: a passion fruit. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek nevezték el "Flor de las Cinco llagas"-nak, azaz öt seb virágnak. Ez az elnevezés részint a növény virágán meglévő, stigmára emlékeztető foltoknak, részint a spanyolok vallási buzgalmának volt köszönhető. A golgotavirágok családjába tartozó maracujára szintén rányomta a bélyegét a hit, így vált - a virágban felfedezett szimbolikát folytatva, a gyümölcs már az egész keresztutat jelképezendő - passió gyümölccsé.

 

Az izgalmasan gyönyörű golgotavirág
Az izgalmasan gyönyörű golgotavirág

 

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

A maracuja világhódító útját először az Amerikai kontinensen kezdte meg. Mivel a szubtrópusi, meleg éghajlatot kedveli, így hamar meghonosodott Floridában, valamint Hawaii-n, ahonnan a XIX. század vége felé tovább hajózott Ausztráliába. Itt is hamar otthonra lelt, és az ausztrálok egyik kedvenc gyümölcsévé vált.

 

A csúnya, ráncos külső csodálatos ízeket rejt
A csúnya, ráncos külső csodálatos ízeket rejt

 

A maracuja belsejében pépes hús és ehető magok rejteznek. Az egyedi, intenzív, zamatos, de kicsit savanykás ízű maracuja nagyon sok gyümölcslé fontos összetevője. Ez olyannyira így van, hogy a legnagyobb exportőr, Ecuador a maracuja termésének jelentős részét már a gyümölcslevekhez adható lé formájában exportálja. Ennek a felvevőpiaca nagyrészt Európa. Németországban igen nagy mennyiségben állítanak elő maracujával ízesített gyümölcsleveket, multivitamin italokat. A maracuja olyan egyedi illattal bír, hogy a parfümipar is előszeretettel dolgozik vele.

Hogyan válasszunk?

 

A maracuja húsa inkább ízésítésre való: nagyon intenzív és illatos!
A maracuja húsa inkább ízésítésre való: nagyon intenzív és illatos!

 

A maracuja kiválasztásakor ráncos bőrű, de sértetlen, nem penészes vagy penészgyanús példányokat keressünk. Fontos még, hogy a gyümölcs ne legyen túl könnyű, mert az azt jelzi, hogy belül szárad, azaz nem kellően szaftos már. Éretlenül is megvásárolhatjuk őket, csak ebben az esetben lehet, - hogy miközben magától otthon utóérik, kiderül - hogy sérült a gyümölcs szállítás közben. Az érett gyümölcs hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

Maracuja a konyhában

A maracuját sokféleképp fogyaszthatjuk. A legegyszerűbb, ha félbevágjuk, s kiskanállal kiemeljük a benne lévő zselés, magos gyümölcshúst. Ha savanyúnak ítéljük, akkor érdemes egy kevés mézet csorgatni rá, és úgy fogyasztani. A maracuját hozzákeverhetjük joghurthoz, kínálhatjuk fagylaltban vagy fagylalt mellé. A maracuja tökéletes kiegészítője a gyümölcs- vagy zöldségsalátáknak, a gyümölccsel gazdagított turmixoknak és a már említett gyümölcsleveknek, de különféle egzotikus koktélokhoz is adhatjuk.

 

Savanykás és ollatosan fűszeres, semmivel nem összetéveszthető a maracuja húsa
Savanykás és ollatosan fűszeres, semmivel nem összetéveszthető a maracuja húsa

 

A maracuját felhasználhatjuk szörpökhöz, lekvárokhoz, készíthetünk belőle húsok mellé adható fűszeres chutneykat, de felhasználhatjuk süteményekbe is. A sütemények közül leginkább a krémekben állja meg remekül a helyét a maracuja. Az ausztrálok nemzeti süteményét, a Pavlovát is leggyakrabban ez a gyümölcs koronázza egy hatalmas adag tejszínhab kíséretében, de a sajttortát is gyakorta ízesítik maracujával. Ha maracuját használunk valamihez, akkor más savanykás kiegészítőt már ne tegyünk az adott ételbe, se bogyós gyümölcsöt, se citromot, mert a gyümölcs savassága épp elég.

Egészséges maracuja

A maracuja nem csak finom, hanem igen egészséges is. Segít a vérnyomás szabályozásában, hatásos görcsoldó, és rendszeres fogyasztás mellett az asztmára is jótékonyan hat. Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladást csökkenteni. A gyümölcs nyugtató hatással is bír, így jól alkalmazható stresszhelyzetek rendezésében - és nem mellesleg: fokozza a libidót.

A maracujában található magok és a gyümölcshúsban lévő enzimek segítik az emésztőrendszer hatékony működését. A gyümölcsben található A-vitamin, C-vitamin, kálium, és nátrium. A maracuja nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

 

A légies és habos Pavlovát is gyakran ízesítik maracujával
A légies és habos Pavlovát is gyakran ízesítik maracujával

 

Mangós-maracujás túrótorta

Hozzávalók:
A tésztához:
30 deka liszt
5 deka cukor
12,5 deka vaj
1 tojás
csipet só
A krémhez:
50 dkg túró
2 dl tejföl
15 deka cukor
2 tojás
1 mangó
2-3 maracuja

Elkészítés: A liszthez adom a cukrot és a sót, majd a vajjal elmorzsolom. Végül hozzáadom a tojást, és a tésztát összegyúrom. A kész tésztát fél órát pihentetem a hűtőben, majd egy tortaformába helyezem.
A túrót szitán áttöröm, majd kikeverem a tejföllel és a tojásokkal. Hozzáadom a cukrot, s a krémet 1/3-2/3 arányban kétfelé szedem. A mangókat meghámozom, feldarabolom, botmixerrel elsimítom, a maracujákat félbevágom, és a kiszedett gyümölcsvelőt a mangókrémhez adom. A gyümölcspépet hozzákeverem a kevesebb túrókrémhez, majd váltva rákanalazom a kétféle krémet a tészta közepére.
185 fokon sütöm, amíg meg nem színesedik a túrókrém.

 

Maracujás smoothie

Hozzávalók:
2 maracuja
1 evőkanál méz
3 teáskanál citromlé
1 kivi
1 dl narancslé
2,5 dl joghurt

Elkészítés: A kivit meghámozom és kockára vágom. A kockákat egy mélyebb edénybe teszem, hozzáadom a maracuják gyümölcshúsát, rácsorgatom a mézet és a citromlevet. Botmixerrel krémesítem, majd hozzáöntöm a joghurtot és a gyümölcslevet, és botmixerrel újra átkeverem. Hűtött poharakban kínálom.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.