Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A diákcsemege, a pirított mogyoró, a mogyorókrém vagy a mogyorós csoki sokunk kedvence. Frissen roppan a fogunk alatt, enyhén pörkölt íze szétárad a szánkban… Csak olyan olajos és kalóriadús ne lenne!

Ideje tisztázni a félreértéseket, pontosítani ismereteinket, és újra kegyünkbe fogadni a mogyorót!

Először is: az olajossága. Mint tudjuk, vannak a telítetlen zsírsavak, amelyek a szervezetben hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és segítik az idegműködést. És vannak a telített zsírsavak, amelyek emelik a koleszterinszintet, károsítják az érfalakat. A jó hír: a mogyoró olaja telítetlen zsírsav, így kimondottan jót tesz egészségünknek.

Csupa telítetlen zsírsav!
Csupa telítetlen zsírsav!

Hogy mennyire kalóriadús? 100 g 385 kcal energiát tartalmaz. Minden viszonyítás kérdése… De ha aperitifként rágcsáljuk például, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint ha chipset vagy pogácsát rágcsálnánk.

Aztán itt vannak a vitaminok és ásványi anyagok. A mogyoró igen gazdag B-vitaminokban. A B1- és a B5-vitamin a bőr és a haj szépségéért felel, a a B1-, B8- és B12-vitaminok az idegrendszer működését segíti, a B9 (vagy folsav) a vörös vértestek képződésében játszik fontos szerepet. Emellett tartalmaz C- és E-vitamint is, amelyek az immunrendszerünket védik, ásványi anyagok közül pedig kálium és kalcium található benne, valamint réz is, amely erősíti a szív- és érrendszert, segíti az agyműködést, és igen nagy szükségünk van rá a csontok szilárdságához is.

Akár így is...
Akár így is...

A mogyorót tehát bátran illesszük be étrendünkbe. Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk!

Ha nem sietsz, én megeszem.
Ha nem sietsz, én megeszem.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.