Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gyümölcs

Gesztenye, a pürén túl - 5 tuti recept a levestől a köretig

gesztenye
A sült gesztenye illata hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, a tejszínhabos püré pedig a magyarok kedvenc desszertje.

A szelídgesztenyefa már a rómaiak előtt honos volt a Kárpát-medence tölgyerdőiben. Tüskés burokban lehulló apró termésére rájártak a vaddisznók, de elődeink házi disznókat is takarmányoztak vele. A nagy szemű gesztenyét megfőzték vagy megpörkölve lisztté őrölték, és éhínség idején ez a túlélést jelentette számukra. Kedvelték a királyi udvarokban is: a nagymarosi gesztenyeligetet állítólag maga Károly Róbert telepítette, Mátyás királynak pedig kedvenc étele volt a gesztenyével töltött kappan.

Értékei az egészséges táplálkozásban

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesítheti a gabona- és burgonyaféléket, fehérjetartalma révén húspótlóként is felhasználható. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, és rosttartalma segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában. Számottevő a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezenkívül zsiradékot csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kedvező tulajdonságai a feldolgozás során sem változnak számottevően. Semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, így glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Vásárlási és tárolási tanácsok

A gesztenyét szeptember végétől október végéig szüretelik, ilyenkor érdemes frissen vásárolni. Az olasz és a 32 mm-nél nagyobb szemű fajtákat maróninak nevezik. Tapintásra kemény darabokat válassz, és otthon hideg, párás helyen tárold, mert könnyen kiszáradnak.

A hűtőszekrény zöldséges fiókjában a gesztenye több hónapig eltartható, de a tél vége felé nem árt ellenőrizni, mert kicsírázhat, megpenészedhet. Vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még: a felúszó szemeket ki kell dobni. A nemesebb fajták hamarabb romlanak.

Gesztenyés ételek készítéséhez egész évben vásárolhatsz konyhakész – megfőzve, hámozva szemenként vagy natúr masszának lefagyasztott – gesztenyét.

Így készíts sült gesztenyét otthon!

Az átválogatott gesztenyére önts annyi hideg vizet, hogy ellepje, és hagyd ázni legalább 1 órát vagy egész éjszaka. Másnap a leszűrt szemeket törölgesd át, és egy éles késsel készíts kereszt alakú bemetszést a domború oldalukra úgy, hogy csak a barna héjat vágd át. A szemeket tedd egy tepsibe a vágott oldalukkal felfelé, majd süsd a 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a héjak felpöndörödnek. Közben időnként rázogasd meg. Kisebb mennyiséget a gáztűzhely fém lángelosztóján is megsüthetsz.

5 gesztenyés tipp a levestől a salátáig

Édes sütemények és desszertek készítéséhez találni a legtöbb receptet, pedig a gesztenye remek húspótló, jól illik vadhúsokhoz és különféle káposztás ételekhez, köretként helyettesítheti a burgonyát, továbbá zöldséges és gyümölcssaláták gazdagítására is kiváló.

Krémlevest fagyasztott natúr gesztemasszából is lehet készíteni
Krémlevest fagyasztott natúr gesztemasszából is lehet készíteni

Tejszínes gesztenyekrémleves

Szobahőmérsékleten olvassz ki 25 dkg fagyasztott natúr gesztenyemasszát, majd lazítsd fel 2 dl tejjel és melegítsd össze 5 dl húslevesalaplével. Ízesítsd némi sóval és reszelt szerecsendióval, végül tálald édesítetlen tejszínhabbal díszítve.

Gesztenyés sütőtökleves

Párolj üvegesre 2 ek olajon 1 fej aprított hagymát, és dobj rá 5 dkg csíkokra metélt füstölt sonkát. Adj hozzá 20 dkg feldarabolt sült gesztenyét, és pirítsd 3-4 percig. Forgasd össze 1 kg apróra kockázott sütőtökbéllel, engedd fel 6 dl zöldségleves-alaplével, és fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel. Főzd puhára lassú tűzön kb. 20 perc alatt, majd törd darabosra villával vagy pürésítsd darabosra botmixerrel.

Vegetáriánus hamburgerpogácsa

Futtass meg 1 ek olajon 1 fej felkockázott hagymát, majd adj hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek kakukkfűlevet, 25 dkg aprított csiperkét és 17,5 dkg feldarabolt tisztított sült gesztenyét. Ízesítsd sóval, borssal, és süsd a zsírjára kb. 5 perc alatt. A felét turmixold össze 17,5 dkg tisztított sült gesztenyével, majd add a serpenyőben maradt keverékhez 1 db tojással és 25 dkg reszelt mozzarellával együtt. A masszából formázz tenyérnyi pogácsákat és süsd meg grillrácson vagy egy kevés olajon serpenyőben oldalanként 5 perc alatt. Rizzsel és friss salátával főételként is finom.

Fényezett gesztenyeköret

Karamellizálj 4 ek mézet kevergetés közben 1-2 perc alatt, majd forgass bele 50 dkg megtisztított sült gesztenyét. Natúr sültek köreteként vagy szárnyaspecsenye mellé kínálhatod.

A gesztenyeköret jól illik sültekhez, szárnyasokhoz
A gesztenyeköret jól illik sültekhez, szárnyasokhoz

Almás-gesztenyés saláta

Piríts meg szárazon 1 tk durvára tört színes borsot, majd keverd össze 2 tk mézzel, 1/2 db citrom levével és 16-20 szem sült gesztenyével. Forgass össze 1/2 fej darabokra tépett római salátát vagy tetszés szerinti salátamixet 2 db hámozatlanul vékony szeletekre vágott vagy lereszelt piros héjú almával, majd öntözd meg 4 ek olívaolajból és 2 ek vörösborecetből kevert, 1 csipet sóval ízesített dresszinggel. Tálald a fűszeres gesztenyével!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.