1. A Szedd Magad akcióban számos helyen magad gyűjtheted be a házi befőzéshez, lekvárfőzéshez, fagyasztáshoz szükséges nagyobb mennyiséget. Előzőleg érdeklődj a megadott elérhetőségeken.
2. Ha a saját érett termést szeretnéd befőzni vagy aszalni, akkor kaszáld le a füvet, vagy még jobb, ha fóliát terítesz a fák alá, hogy a hulló gyümölcsöt könnyen fel tudd szedni. A kisebb fát lerázhatod, a nagyról hosszú bottal verd le a gyümölcsöt. A levert szilvát szemenként rakd kosarakba, a sérülteket tedd külön pálinkához. Közben távolítsd el a gallyakat, leveleket.
3. Július végén, augusztus elején már szüretelhető az elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható Cacanska lepotica szilva. A Szerbiából származó fajta hamvas, sötétkék héjú gyümölcseinek húsa zöldessárga, kellemesen édes-savas ízű, érett állapotban is kemény. Augusztus közepétől friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas az Amerikában nemesített, magvaváló Stanley fajta. Közepes vagy nagy gyümölcseinek héja sötétkék, erősen hamvas. A gyümölcshús sárgászöld színű, finom ízű.
A legismertebb hazai fajták közül augusztusban érik a Tisza és a Szamos árterein évszázadokon át vadon termett penyigei nemtudom szilva. A szürkéskék színű, apró, gömbölyded gyümölcs nem magvaváló, de világossárga húsa nagyon édes, aromás, telt ízű. Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt. A középkorai érésű vörös szilvának kékesvörös, foltosan hamvas héja és aranysárga színű lédús, édeskésen savas húsa van, amely nehezen válik el a magtól. Igen jól szállítható. Szeptember elején kezdődik a sötétkék héjú, sárga húsú besztercei szilva szezonja. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.
4. A szilva nem utóérő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, ivólének, szörpnek és aszalványnak is jó. Befőttnek valamivel korábban érdemes leszedni.
5. A szilva fontos szerepet játszik egészségünk védelmében. Az érett gyümölcsben kétszer annyi a cukor, mint az almában, ugyanakkor savakban szegényebb. Gazdag kalciumban és vasban, figyelemre méltó a karotin- és flavonoidtartalma, továbbá provitaminjainak aránya is. Bőséges pektintartalma révén előnyösen hat az emésztésre, a benne található szorbitol nevű cukoralkohol révén pedig enyhén hashajtó hatású.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.