Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szeretjük a salátákat – ebédre, vacsorára, de akár tízóraira vagy uzsonnára is nagyszerű tud lenni. Színes, ízletes, és szezonálisan annyiféleképp variálható, ahány ízkombinációhoz csak kedve támad az embernek.

A késő nyári zöldségkínálat több mint kedvező a salátarajongóknak is – és ez bizony itt a konyhában fokozottan igaz. Salátázunk szinte a hét minden napján, hol főfogássá lép elő, hol köretként, hol meg előételként működnek a különböző összetételű és dresszinggel kínált változatai.

Van, hogy egyszerűen kedvem támad olyasmit kipróbálni, ami azért válik izgalmassá, mert az alapanyagok a megszokottól eltérő méretben kerülnek a salátástálba, a fűszerezésük vagy épp az öntet tartalmaz olyasmit, ami korábban nem fordult elő, ettől lesz érdekes és nagyon ínycsiklandó a végeredmény.

A szabadföldön termett, zamatos zöldségeknek nincs párja
A szabadföldön termett, zamatos zöldségeknek nincs párja

A piros húsú paprikák, legyen az paradicsompaprika, kápia vagy épp kaliforniai, valahogy sokkal ízletesebbek, ha magas hőmérséklettel találkoznak. Praktikusan: grillezve, sütve az ízek mélysége is érvényesül a kissé édes, nagyon zamatos zöldségfélében – ezek után pedig érdemes lehűteni, hogy igazán salátába való legyen.

Most a színek és ízek kiegyensúlyozása jegyében olyan salátába komponáltam a sült paprikát, amelyben az édeskés ízeket a friss cukkini és a pikáns csemegeuborka egészíti ki, hogy a végeredmény ne egyszerűen színes, de ízeiben nagyon kiegyensúlyozott, mégis izgalmas legyen. Ráadásul ezúttal a paprikát egészen apróra kockáztam, a cukkinit pedig nagylyukú reszelővel aprítottam finomra, hogy adott esetben akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre is halmozni lehessen a piknikezéshez is tökéletes salátából.

Cukkini és sültpaprika saláta pikáns öntettel

Az egészen finomra aprított zöldségekből készült saláta különleges ízeivel szinte minden étkezésre tökéletes
Az egészen finomra aprított zöldségekből készült saláta különleges ízeivel szinte minden étkezésre tökéletes

Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 kis csokor lila újhagyma
2-3 db piros húsú paprika
4-6 apró csemegeuborka
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 lime leve
1 teáskanál őrölt, szárított tárkonylevél
2 evőkanál majonéz
2 dl natúr joghurt
2 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítem, a paprikákat 12-15 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha fényes héja szinte fekete lesz. Néhány percre nejlonzacskóba helyezem, majd meghámozom, kicsumázom, és nagyjából ½ cm-esre kockázom.
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem.
A hagymát egészen finomra aprítom, az olívaolajon épp csak megfuttatom, majd rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, de mindössze átforgatom – nem szabad összeesnie, épp csak a levéből enged egy keveset, miközben leheletnyit megpirul. Az egész nem tart tovább 2-3 percnél.
Amíg a cukkini hűl, a csemegeuborkát finomlyukú reszelőn lereszelem, a cukkinihez és a hagymához keverem, majd beleforgatom a paprikakockákat, végül az egészen finomra vagdosott petrezselyemzöldet is.

Dresszingre vár az előkészített saláta
Dresszingre vár az előkészített saláta

Egy tálban a majonézt, a lime levét, valamint a tárkonyt és a joghurtot kevés sóval, borssal alaposan összekeverem, a zöldségeket beleforgatom.
Tálalásig hűtőszekrényben tartom. Friss teljes őrlésű kenyérrel kínálom, de natúr húsokhoz köret vagy épp ünnepi lakomák előétele is lehet.

Szeptember eleji vacsora a szabadban – kenyérrel, salátával
Szeptember eleji vacsora a szabadban – kenyérrel, salátával

Az édes, sós, pikáns ízek tökéletes egyensúlyba kerülnek – a finomra aprított zöldségeknek köszönhetően nagyon könnyű akár paprikacsónakba tölteni, vagy épp péksüteményre halmozni. Igazi késő nyári – kora őszi gazdag saláta, ami szinte minden napszakban jólesik!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.