A késő nyári zöldségkínálat több mint kedvező a salátarajongóknak is – és ez bizony itt a konyhában fokozottan igaz. Salátázunk szinte a hét minden napján, hol főfogássá lép elő, hol köretként, hol meg előételként működnek a különböző összetételű és dresszinggel kínált változatai.
Van, hogy egyszerűen kedvem támad olyasmit kipróbálni, ami azért válik izgalmassá, mert az alapanyagok a megszokottól eltérő méretben kerülnek a salátástálba, a fűszerezésük vagy épp az öntet tartalmaz olyasmit, ami korábban nem fordult elő, ettől lesz érdekes és nagyon ínycsiklandó a végeredmény.
A piros húsú paprikák, legyen az paradicsompaprika, kápia vagy épp kaliforniai, valahogy sokkal ízletesebbek, ha magas hőmérséklettel találkoznak. Praktikusan: grillezve, sütve az ízek mélysége is érvényesül a kissé édes, nagyon zamatos zöldségfélében – ezek után pedig érdemes lehűteni, hogy igazán salátába való legyen.
Most a színek és ízek kiegyensúlyozása jegyében olyan salátába komponáltam a sült paprikát, amelyben az édeskés ízeket a friss cukkini és a pikáns csemegeuborka egészíti ki, hogy a végeredmény ne egyszerűen színes, de ízeiben nagyon kiegyensúlyozott, mégis izgalmas legyen. Ráadásul ezúttal a paprikát egészen apróra kockáztam, a cukkinit pedig nagylyukú reszelővel aprítottam finomra, hogy adott esetben akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre is halmozni lehessen a piknikezéshez is tökéletes salátából.
Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 kis csokor lila újhagyma
2-3 db piros húsú paprika
4-6 apró csemegeuborka
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 lime leve
1 teáskanál őrölt, szárított tárkonylevél
2 evőkanál majonéz
2 dl natúr joghurt
2 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint
Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítem, a paprikákat 12-15 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha fényes héja szinte fekete lesz. Néhány percre nejlonzacskóba helyezem, majd meghámozom, kicsumázom, és nagyjából ½ cm-esre kockázom.
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem.
A hagymát egészen finomra aprítom, az olívaolajon épp csak megfuttatom, majd rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, de mindössze átforgatom – nem szabad összeesnie, épp csak a levéből enged egy keveset, miközben leheletnyit megpirul. Az egész nem tart tovább 2-3 percnél.
Amíg a cukkini hűl, a csemegeuborkát finomlyukú reszelőn lereszelem, a cukkinihez és a hagymához keverem, majd beleforgatom a paprikakockákat, végül az egészen finomra vagdosott petrezselyemzöldet is.
Egy tálban a majonézt, a lime levét, valamint a tárkonyt és a joghurtot kevés sóval, borssal alaposan összekeverem, a zöldségeket beleforgatom.
Tálalásig hűtőszekrényben tartom. Friss teljes őrlésű kenyérrel kínálom, de natúr húsokhoz köret vagy épp ünnepi lakomák előétele is lehet.
Az édes, sós, pikáns ízek tökéletes egyensúlyba kerülnek – a finomra aprított zöldségeknek köszönhetően nagyon könnyű akár paprikacsónakba tölteni, vagy épp péksüteményre halmozni. Igazi késő nyári – kora őszi gazdag saláta, ami szinte minden napszakban jólesik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.