Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A pár napja még igencsak jellemző zimankót és borongós időt remélhetően jó időre magunk mögött tudhatjuk, az évszak változása pedig nem csupán derűsebb hangulattal, de mind hívogatóbb piaci friss árubőséggel is kecsegtet.

Az első friss hazai zöldek mind nagyobb számban jelennek meg a standokon (szerencsés, kerttel rendelkező előrelátóknál már saját termés formájában is). Elsőként talán a friss újhagyma és piros retek kötegei hívták fel magukra a figyelmet, de már jókora hegyekben tündököl a zsenge spenótlevelek tömege is. Bár ez utóbbinál időnként még kísértenek a napközis és menzai konyhák jellegzetes kék csíkkal szegélyezett mély tányérba mert, szürkés színű, liszttől és túlméretezett mennyiségű fokhagymától szinte ehetetlenné degradált spenótfőzelék emlékei – de egyre halványabban.

Hosszú időbe telt, míg a spenótot sikerült behoznom a saját háztartásomba, méghozzá úgy, hogy a belőle készült ételekről senkinek sem jutnak eszébe a régi, rossz beidegződések, bármi is készüljön belőle.

Friss kora tavaszi spenótlevelek már a konyhában
Friss kora tavaszi spenótlevelek már a konyhában

Ezúttal egy finom, zamatos, gazdag krémleves, melyet a friss tavaszi zöldeken kívül kétféle gombával tettem izgalmasabbá. A gyakran használt csiperke mellett szárított shiitake gombát is használtam, mely nem csupán illatos, fűszeres, de rendkívül különleges zamatokkal is hozzájárul a komplex ízélményhez.

Shiitake és csiperke újhagymával, zellerszárral, spenótlevelekkel
Shiitake és csiperke újhagymával, zellerszárral, spenótlevelekkel

A kínai konyha illatos gombaként, míg a japán fagombaként tartja számon a shiitakét – utalva egyrészt a valóban fantasztikus illatára, melyben szinte egy mesebeli erdő sokféle hívogató illata koncentrálódik, másrészt a lelőhelyére, nevezetesen az elhalt fák törzsére. Friss példányokhoz hazai piacokon csak nagy szerencsével lehet jutni, de szárított formában szinte minden ázsiai fűszerüzletben megtalálható. A shiitakét egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is számos konyhában szívesen használják. Nem utolsó sorban koleszterinszint- és vércukorszint-csökkentő, továbbá immunerősítő, daganat-megelőző, sőt bőrfeszesítő hatása és a szexuális életre gyakorolt kedvező tulajdonságai miatt. Bármi is legyen használatának oka, aki már kóstolta, tudja, milyen csodás ételek készíthetők belőle!

Frissítő, tavaszi spenótkrémleves

Gazdag krémleves frissen, forrón
Gazdag krémleves frissen, forrón

Hozzávalók:
30 dkg friss zsenge spenótlevél
1 szál szárzeller
1 nagyobbacska újhagyma a zöld részével együtt (vagy 2-3 kisebb)
3 közepes szárított shiitake gomba
15 dkg friss, fehér csiperke
1 kisebb lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1 evőkanál olívaolaj
1/2 dl tej (ugyanennyi tejszínnel is helyettesíthető)
7,5 dl zöldségalaplé (vagy jó minőségű kockából főzött leves)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
rozmaring, frissen őrölt bors, kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés: A shitake gombákat beáztatom, amíg kicsit megpuhulnak, előkészítem a többi alapanyagot. A spenótleveleket alaposan, folyóvíz alatt többször átmosom, hogy minden por és homokszemcsét eltávolítsak, szűrőben lecsepegtetem. A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágom. A zellerszár külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, majd a halványzöld szárat apróra darabolom. Az újhagymát megtisztítom, nagyon apró kockákra vágom. A csiperkéket folyóvíz alatt egy kefe segítségével megtisztítom, kockákra vagdosom. Az idő közben kissé megpuhult shiitake gombát a csiperkéhez hasonló méretűre darabolom.

Olívaolajon üvegesre pirítom az újhagyma fehér részét, rádobom az apróra kockázott burgonyát, a kétféle gombát és a zellert. Épp csak annyi ideig párolom, hogy minden összetevő kezdjen levet engedni, ekkor felöntöm a zöldséglevessel, hozzáadom a szárított kakukkfüvet és rozmaringot. Fedő alatt puhára főzöm, a végén öntöm hozzá a tejet (összesen kb. 15 perc alatt elkészül). Míg a leves fődögél, a spenótleveleket egy nagy konyhakéssel nagyobb darabokra szelem. Mikor már minden megpuhult, hozzáadom a hagyma zöldjét, a petrezselyemzöldet és a spenótot. Annyi ideig hagyom a tűzhelyen, míg a spenótlevelek összeesnek. Ez kb. 2 perc. A legvégén frissen őrlöm bele a borsot. Botmixerrel pürésítem.

Illatos tavaszi spenót krémleves
Illatos tavaszi spenót krémleves

A shiitake gomba gazdag, mély ízei és a zsenge zöldek üdítő frissessége kiteljesednek a rafinált és selymes krémlevesben, igazi tavaszt idézve a leveses csészékbe. Fontos, hogy a zöld levelű zöldféléket a végén adjuk a leveshez, így lesz igazán zamatos!

Ha pedig már a frissesség ott gőzölög az asztalon, egy könnyű, ropogós sós falatkával is kiegészíthető a tavaszt köszöntő előétel, mely önálló ropogtatni valóként is remekül működik, akár borkocsolyaként is.

Ha a sós mogyoró és sós mandula rágcsálása közben magától értetődőnek érezzük az olajos mag és a só ízének együttesét, miért ne lehetne pirított dióval is sós apróságokat készíteni? A készen kapható zahtar fűszerkeveréket, mely többnyire szezámmagból, kakukkfűből és sumacból áll, nagyon szívesen használom péksüteményekhez, lepényekhez. Ezt a fűszert egészítettem ki apróra vágott, pirított dióval és kevés tengeri sóval az alábbi egyszerű receptben:

Pirított diós, ropogós háromszögek

Pirított dió és zahtar a ropogós falatokon
Pirított dió és zahtar a ropogós falatokon

Hozzávalók 1 gáztepsinyi adaghoz:
1/2 csomag jó minőségű leveles tészta
1 kis maréknyi apróra vágott dióbél
1 evőkanálnyi zahtar fűszerkeverék
1 evőkanálnyi tejföl
kevés őrölt bors, jókora csipetnyi tengeri só

Elkészítés: A diót apróra vagdosom, zsiradék nélkül néhány perc alatt serpenyőben megpirítom. Kis tálban összekeverem a zahtarral, sóval, borssal. A tejfölt kis tálban felkeverem, hogy könnyedén kenhető legyen.

A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 2 mm-es 24 X 24 cm-es négyzetlappá nyújtom. Széleit egyenesre vágom. 8 cm-es négyzetekre szeletelem, majd minden négyzetlapot átlósan félbevágok, hogy egyforma háromszögeket kapjak. A kész lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Kenőecsettel mindegyiket vékonyan megkenem tejföllel, ügyelve, hogy csak a tetejükre kerüljön belőle, majd mindegyiket megszórom a pirított dió és zahtar keverékével.

Vékony tésztaháromszög fűszerekkel gazdagon
Vékony tésztaháromszög fűszerekkel gazdagon

190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt világos pirosra sütöm.

A fűszeres dióval meghintett vékony tészta gyorsan ropogósra sül, miközben kissé megemelkedik. Langyosan a legfinomabb, de ha marad belőle, napokig remek, sütőben újra melegíthető, visszanyeri eredeti frissességét! Nagyon gyorsan elkészül, mégis látványos és nagyon finom.

Különleges, ínycsiklandó sós falatok
Különleges, ínycsiklandó sós falatok

Húsvéti sós apróságként sem vall szégyent vele a készítője, sőt!


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.