Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Nyár vége - ősz eleje a zamatos szilvák legideálisabb időszaka. A különböző kékszilvákból olyan bőséges a kínálat, hogy alig lehet választani! A befőzésen túl remek desszertek sokaságának is alapja.

Házi szilvalekvárt, szilvás gombócot, gyümölcslevest, lepényeket és pitéket biztosan készít a szilvaszezonban mindenki, aki örömmel forgolódik a tűzhely körül. Ez a nagyszerű – sokáig igen kevéssé becsült gyümölcs rendkívül sokoldalúan fogyasztható és használható finomabbnál finomabb fogásokhoz.

 

Friss, zamatos szilvák – felhasználásra készen
Friss, zamatos szilvák – felhasználásra készen

 

Termesztésének történetéről kevés tudható, de európai honosítását a hagyomány Nagy Sándor hódításainak egyik ajándékaként tartja számon. A Közép-Európa számos országában igen elterjedt és népszerű fajtákból készült ételreceptek régóta szerepelnek szakácskönyvek lapjain, de elmaradhatatlan a pékségek és kávéházak kínálatából is. Szilvás pitéből, lepényből minden országnak, sőt régiónak, hovatovább háztartásnak is megvannak a különösen kedvelt típusai. Olyan klasszikus, amit nagyon jóleső érzés időről időre izgalmasan variálni, újra meg újra elkészíteni!

 

A Streusel alapja puha kelt tészta, a teteje ropogósra sült omlós tésztamorzsa
A Streusel alapja puha kelt tészta, a teteje ropogósra sült omlós tésztamorzsa

 

A német és osztrák pékségek, cukrászdák kínálatában, no meg családi konyhákban előkelő helyen szereplő szilvás Streusel tulajdonképp nem más, mint kelt tészta alapú, szilvával és omlós tésztamorzsával meghintett (innen a Streusel elnevezés) lepényféleség. Ahol igazán jól készítik, egyszerre puha és ropogós – a gyümölcs nem áztatja el a tésztát, a tetejére szórt morzsa pedig enyhén megpirul.

Egyes feltételezések szerint az első Streuselek - vagy hivatalos nevükön: Streuselkuchenek - Sziléziában készültek a 19. században. Ezek alapja egyszerű édes kelt tészta volt, melyre 2 rész liszt, 1 rész zsiradék és 1 rész cukor keverékéből készült morzsaréteg került. Gyümölcsös vagy egyéb összetevőket nem tartalmazott. A 20. század elején már az egész Rajna-vidéken igen nagy népszerűségnek örvendett ez a sütemény. Az idők folyamán a két tésztaréteg közé különböző gyümölcsök (főként alma vagy szilva) és más finomságok is kerültek – mára számos variációja közkedvelt.

Habliliom Könnyed Konyhájában ezúttal olyan szilvás Streusel készült, melynek lágy tésztájára a gyümölcsön túl finom vaníliás krém, a tetejére pedig pirított mogyoróval gazdagított morzsaréteg került.

Gazdag szilvás Streusel – vaníliakrémmel

 

Igazi békebeli finomság!
Igazi békebeli finomság!

 

Hozzávalók egy 26 X 26 cm-es tepsihez:
75 dkg friss szilva

A kelt tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt + a nyújtáshoz
2 dkg élesztő
1/2 dl főzőtejszín
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só

A morzsatésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg pirított, őrölt mogyoró
5 dkg porcukor
8 dkg hideg vaj
1 nagy csipet só
1 evőkanál fehér rum

A vaníliakrémhez:
1,5 dl főzőtejszín
2 tojás sárgája
5 dkg barnacukor
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 mokkáskanálnyi vaníliakivonat)
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

A tálaláshoz: 
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A morzsatésztához a lisztet, mogyorót, cukrot, csipet sót tálba szórom, alaposan elkeverem. Nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a hideg vajat, belekanalazom a rumot. Gyors mozdulatokkal tésztává állítom össze. Frissen tartó fóliába csomagolom és beteszem a hűtőszekrénybe.

A kelt tésztához a kétféle lisztet mély keverőtálba szitálom – fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek! 1,5 dl főzőtejszínt meglangyosítok, ½ dl-t kis tálba öntök. Az előkészített cukorból egy mokkáskanálnyit feloldok a ½ dl tejszínben, belemorzsolom a friss élesztőt. Amíg az élesztő felfut, hozzáadom a lisztkeverékhez a maradék cukrot, vaníliakivonatot, csipet sót.

A felfutott élesztőt a száraz anyagokhoz öntöm, majd a maradék langyos tejszínt. A háztartási robotgép dagasztóbetétjével dagasztani kezdem. 1-2 perc elteltével hozzáadom a tojások sárgáit is. 7-8 perc alatt lágy, fényes tésztát kapok. Ha túl nagyok a tojások, elképzelhető, hogy kevés liszt hozzáadása szükséges a megfelelő állagú tészta eléréséhez.

A tésztát enyhén lisztezett tálba borítom, tetejére frissen tartó fóliát helyezek, majd egy méretes konyharuhával is letakarom. Kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztem.

Közben az alaposan megmosott szilvák magházát eltávolítom, minden szilvaszemet felnegyedelek. A tepsit sütőpapírral bélelem
A duplájára kelt gyönyörű sárga színű tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, ½ cm vastag, a tepsi méreténél 1 -1½ cm-rel nagyobb négyzetté nyújtom. Nyújtófára tekerem, és belesimítom a tepsibe úgy, hogy végig a tepsi peremével megegyező magasságban legyenek a tészta szélei. 15 percet konyharuhával lefedve pihentetem.

 

A tészta már a tepsiben várja a tölteléket
A tészta már a tepsiben várja a tölteléket

 

Ezalatt elkészítem a vaníliás krémet. A tejszínt a tojások sárgájával, a keményítővel, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével (ennek híján vaníliakivonattal) és a cukorral krémesre keverem. A sütőt előmelegítem 175 fokra.

 

A szilvanegyedek is elfoglalták helyüket…
A szilvanegyedek is elfoglalták helyüket…

 

A kissé megkelt tésztát villával megszurkálom. A szilvanegyedekkel befedem a teljes felületét, meglocsolom a vaníliás tejszínnel. A perem azért fontos, hogy a még folyékony állagú vaníliakrém a tésztán maradjon.

A hűtőszekrényből előveszem a morzsatésztát, és ujjbegyni darabokban a krémes szilva tetejére morzsolom.

 

Irány a sütő!
Irány a sütő!

 

35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a tészta közepe is átsült-e. A kész süteményt még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeletelem 5X5 cm-es kockákra.

 

Ki kéri a következőt?
Ki kéri a következőt?

 

A puha és könnyű tésztarétegre tökéletesen illeszkedik a vaníliakrémbe simuló szilvatöltelék, amit a ropogós, mogyorós morzsaréteg borít. Illatos, aromás – igazi családi finomság!

Klasszikus szilvás pite recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.