Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Jóllehet koktélparadicsomot egész évben könnyű beszerezni, szabadföldi, zamatos példányokra azonban ilyenkor lehet igazán szert tenni! Nem is tudtam ellenállni a piacon, így aztán szinte egész héten valamilyen formában a tányérra kívánkozott.

A legnagyobb sikert vitathatatlanul ebben az egyszerű, mégis szemet gyönyörködtető formában aratta, amikor a kissé megbolondított quiche fontos alkotóelemévé alakult.

 

Az apró, zamatos koktélparadicsomokból remek saláta, köret is varázsolható
Az apró, zamatos koktélparadicsomokból remek saláta, köret is varázsolható

 

Ez a francia lepény eredetileg Lotharingiából indult világhódító útra a 19. század közepén. Bár mindenki francia specialitásként ismerte meg – bár csak az 1950-es években jutott el a tengerentúlra, és Európa számos országában is csak a 20. század második felétől lett mind népszerűbb –, valójában a neve egy elzászi elfranciásodott szó. Az első kerek formában sült omlós tésztájú, sós lepényeket, amelyek töltelékében akkor még egyáltalán nem volt sajt, Kichelnek hívták, ami megfelel a német Kuchen (sütemény) szónak. A hagyományosan szalonnával, esetleg hagymával és tojással töltött quiche azóta természetesen már nagyon sokféle formában és rakománnyal készül – és ha közkedveltségében egyelőre nem is éri el a pizzát, a „gyorsan valami látványos finomságot” versenyben biztosan dobogóra kerülne.

 

A fűszeres, omlós tésztára kerül a sajtos töltelék friss bazsalikommal, oregánóval
A fűszeres, omlós tésztára kerül a sajtos töltelék friss bazsalikommal, oregánóval

 

Ezúttal olyan változatot kísérleteztem ki, amelynek a tésztája gazdagabb a hagyományosnál, és a töltelék is olyan, amelyet gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak.

A koktélparadicsom nagyobb méretű rokonainál koncentráltabb zamatokkal rendelkezik, amelyek hő hatására még fokozódnak – arról persze megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e hámozni vagy sem, én a hámozás mellett döntöttem, akit nem zavar a sütés közben szétnyíló paradicsomhéj, ezt a műveletet nyugodtan kihagyhatja!

Koktélparadicsomos quiche – háromféle sajttal

 

A friss bazsalikomlevelek nem csak a látvány miatt fontosak!
A friss bazsalikomlevelek nem csak a látvány miatt fontosak!

 

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű lepényformához:

A tésztához:
15 dkg finomliszt
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
7½ dkg hideg nagyon jó minőségű vaj
2 evőkanál jéghideg víz
1 mokkáskanál tengeri só
¼ mokkáskanál frissen őrölt bors
½ mokkáskanál őrölt rozmaring

A töltelékhez:
25 dkg koktélparadicsom
25 dkg sovány tehéntúró
5 dkg reszelt félkemény füstölt sajt (pl. trappista, edámi)
3 dkg reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
maréknyi aprított zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld)
ízlés szerint kevés só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A lepényformát sütőpapírral bélelem. A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót és a többi fűszert, belereszelem a sajtot, valamint a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom. Két kanál jéghideg víz hozzáadásával tésztává gyúrom. 
Enyhén lisztezett felületen akkora körré nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a formát. A tésztát a formába helyezem, és beteszem a hűtőszekrénybe annyi időre, amíg előkészítem a tölteléket.

A koktélparadicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 2 percre forró vízbe dobom, meghámozom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A túrót, a kétféle sajttal, tejföllel, tojásokkal és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozom.

A tésztát villával alaposan megszurkálom – ezzel a vaksütést lehet könnyíteni –, és az előmelegített sütőben 10 percig sütöm. A felületén kissé megszilárdult tésztára halmozom a sajtos keveréket, majd ráültetem az egész koktélparadicsomokat, frissen őrölt borssal fűszerezem. További 30-35 perc alatt aranysárgára sütöm.

 

Irány a forró sütő!
Irány a forró sütő!

 

Friss bazsalikomlevelekkel díszítem. Melegen, de nem forrón tálalom, bár ha akad még némi türelem, langyosan a legtökéletesebb.

Akár előző nap is elkészíthető, kirándulásra, piknikre épp olyan tökéletes, mint ebédre, vacsorára, vagy épp a munkahelyre elcsomagolva.

 

Langyosan tökéletesen szeletelhető
Langyosan tökéletesen szeletelhető

 

A kellemesen fűszeres sajtos töltelék és az enyhén édeskés paradicsom tökéletesen kiegészítik egymást – a kész lepény látványa pedig még a rossz evőket is az asztalhoz invitálja, az ízekről nem is szólva!

Koronázási quiche recept >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.