A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Illatáról, gyönyörű lila virágairól messziről felismerni a júniusban szüretelhető levendulát, néhány helyen idehaza is rejtőznek levendulamezők, de őshazája a Földközi-tenger vidéke.

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) legtöbb háztartásban szárított csokrokban a gardróbszekrényben talál helyet magának, hogy elűzze a molyokat, esetleg levendulaolaj formájában reumatikus, illetve légzőszervi megbetegedések gyógyírjaként vagy épp emésztést segítő, idegnyugtató készítmények alkotójaként, gyógyteaként kerül be a házi patikába.

Az illatos virágú közönséges levendula már messziről felismerhető – de közelről még érdekesebb!
Az illatos virágú közönséges levendula már messziről felismerhető – de közelről még érdekesebb!

A Mediterráneumban azonban bárány-, hal- vagy zöldségételek fűszereként is előszeretettel használják a konyhában. Ma már csokoládémanufaktúrák, különleges finomságokkal csábító cukrászdák is szívesen használják fűszerezésre – a legendás provence-i mezőkön termesztett hosszú szárú levendula (mely a Lavandula angustifolia és Lavandula latifolia keresztezéséből született) virágait, a közönségesénél koncentráltabb illóolajait nem csupán a kozmetikai ipar, de a gasztronómia is mind szélesebb skálán hasznosítja.

Provence-i hangulatú mező hosszú szárú levendulákkal
Provence-i hangulatú mező hosszú szárú levendulákkal

Talán meglepő illatos levendulával süteményt készíteni, de aki egyszer megkóstolja, olyan különleges kulináris kaland részesévé válik, mintha egyszerre tenne ízutazást a nyár sokféle tartományába, ugyanakkor mélyen ismerős és otthonos aromákat idézne elő egy rég elfeledett regiszterből, melyek semmi máshoz nem hasonlíthatók!

Levendulás nádcukorkristályok – répacukorral, porcukorral is elegyíthető a levendulavirág!
Levendulás nádcukorkristályok – répacukorral, porcukorral is elegyíthető a levendulavirág!

A levendula konyhai használatánál nagyon fontos a mértékletesség: erős aromájának köszönhetően épp csak egy leheletnyi is elégséges a kívánt ízhatás eléréséhez.

A szárított levendula virágait lecsipkedve könnyen készíthető házilag pl. levendulás cukor: fehér vagy barna kristálycukorral (porcukorral is lehet!) elegyítve, máris nem mindennapi fűszerrel gazdagodik a fűszeres polc. 20 dkg cukorhoz egy tesákanálnyi tiszta virágnál nem érdemes többet keverni. Levegőtől elzárva, már néhány óra elteltével is használható, de akár hónapokig is tárolható.

Ha kész a levendulás cukor, bátran kísérletezhetünk vele: limonádéba, pohárkrémbe, sorbet-ba keverve is csodás!

Habliliom Könnyed Konyhájában ezúttal egy igazán könnyű nyári finomság készült mascarponés levendulakrémmel:

Levendulakrémmel töltött csokoládérolád

Különleges nyári desszert a levendulakrémmel töltött csokoládé rolád!
Különleges nyári desszert a levendulakrémmel töltött csokoládé rolád!

Hozzávalók 16-18 szelethez, 28 X 28 cm-es tepsiben:

A tésztához:
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
2 egész tojás szétválasztva
7 dkg porcukor
6 dkg puha vaj
4 csapott evőkanál rétesliszt
1 mokkáskanál vanília kivonat

A levendulakrémhez:
12,5 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 púpozott evőkanál porcukor
1 púpozott teáskanál levendulás cukor

Elkészítés: Egy 28 X 28 cm-es négyzet alakú tepsit sütőpapírral bélelek, a sütőt 170 fokra előmelegítem.

A tésztához a csokoládét vízfürdőn megolvasztom. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a puha vajjal habosra keverem, hozzáadom a csokoládét, alaposan elkeverem, majd óvatosan beleforgatom a fehérjehabot, végül hozzászitálom a lisztet.

A tésztát az előkészített tepsibe simítom. Kb. 10-12 perc alatt megsütöm.

Csupa csokoládé…
Csupa csokoládé…

Amíg a tészta sül, elkészítem a levendulakrémet. A tejszínt félkemény habbá verem, majd belekanalazom a mascarponét, hozzáadom a kétféle cukrot, és az egészet habos krémmé keverem – felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

A könnyű és illatos levendulakrém önmagában, pohárkrémként vagy gyümölcsökkel rétegezve is mennyei!
A könnyű és illatos levendulakrém önmagában, pohárkrémként vagy gyümölcsökkel rétegezve is mennyei!

A csokoládés tésztalapot egy sütőpapírral fedett, nedves konyharuhára borítom, az így felülre került sütőpapírt eltávolítom, a még meleg lapot szorosan feltekerem, és a nedves konyharuhába csavart rudat hagyom kihűlni.

Már csak néhány perc türelem…
Már csak néhány perc türelem…

A már hideg roládot óvatosan kitekerem – a tészta kevésbé lesz rugalmas, mint a hagyományos piskóta, ezért előfordul, hogy megtörik, de ez a végén korrigálható.

A hideg levendulakrém kicsit több mint felét elsimítom a tésztán, a maradékkal pedig kívülről bevonom. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe teszem, de akár egy fél napot is várakozhat a tálalásra – ehhez azért meglehetős önfegyelem szükségeltetik –, kb. 1,5 cm-es szeletekben tálalom.

Hűtés után tálalva!
Hűtés után tálalva!

A csokoládé telt ízei az olvadóan könnyű tésztában, a szinte éteri levendulakrémmel olyan nyári desszertkompozíciót alkot, hogy szinte minden falat illatos levendulamezőkre repíti, aki csak megkóstolja!

Hmmm…
Hmmm…

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.