Hogy hol található a Gourmet Gallery? A legnagyobb nemzetközi könyvvásáron, Frankfurtban 5 napig látogatható ez a világ majd’ minden nyelvén megjelent könyvekkel, látványkonyhával, beszélgetésekkel és nemzetközi főzőshowkkal tarkított különleges galéria.
2010-ben másodszor adott otthont a Frankfurti Könyvvásár a molekuláris gasztronómiától a költészetig, a kezdőktől a profikig terjedő széles skálán a sokféle nyelven megjelent szakácskönyvek, gasztronómiai folyóiratok, szépirodalmi művek, terítési kellékek, valamint étel- és italkóstolók, pódiumbeszélgetések sokaságának.
A többek között művészeti, tudományos és útikönyvek, valamint földgömbök, térképek kiadóinak is helyt adó csarnokban 800 nm-nyi területen folyamatos programokkal, több nyelven folytatott beszélgetésekkel várták a szervezők október 6–10-e között a Gourmet Galleryben a szakmai és laikus közönséget.
Az itt rendezett tematikus szakácskönyv-kiállítás a gyerekeknek szóló főzési útmutatókat éppúgy felvonultatta, mint a 2010-ben első szakácskönyvvel debütált új csillagok műveit, a különböző kategóriákban díjnyertes, illetve a sokféle ország népszerű televíziós szakácsainak legújabb, illetve töretlenül népszerű kiadványait vagy gasztro-kultúrtörténeti kiválóságait.
Sőt, külön bor, kávé- és természetesen desszertszekcióban is tájékozódhatott az újdonságokról, újrafelfedezésekről, divatokról minden – enni, főzni, olvasni szerető – ínyenc.
A könyvvásár díszvendége ebben az évben Argentína volt, a rendezvények jó része azonban a nagyközönség többségére tekintettel sok esetben német nyelven zajlott. Nem meglepő, hogy komoly sikere volt a nálunk szinte teljesen ismeretlen argentin származású, Berlinben élő, hat nyelven beszélő, mindig turbánt viselő (újságíróból szakácskönyvszerzővé, utazóvá és tv-szakáccsá vált) Chakallnak.
Főzőshowjában kreatív és merész ötleteivel nyűgözte le a közönséget. Természetesen európai, ázsiai és amerikai sztárszakácsok is „felléptek” a látványkonyhában, minden esetben kóstolóval koronázva a produkciót.
Nem csalódtak azonban azok a látogatók sem, akik a hangulati elemek és termékbemutatók iránt érdeklődtek, hisz a szépen komponált mintaasztalok között ki-ki talált kedvére valót.
Az elmúlt évhez képest újdonságnak számított, hogy határozottan nagyobb hangsúly helyeztek a szervezők a kreatív tálalás bemutatására.
A kiállítási kompozíciókhoz pedig minden arra sétáló leülhetett hosszabb-rövidebb időre akár olyan indíttatásból is, hogy az ünnepi hangulatok sokféleségében részesüljön kicsit.
A Gourmet Gallery mellett a szakácskönyvekre szakosodott, illetve a gasztronómiai könyvkiadásra nagy hangsúlyt helyező kiadók saját standjaikon is igyekeztek sztárjaikra irányítani a közönség figyelmét a könyvvásár számos csarnokában. Míg az elsősorban gyönyörű képzőművészeti kiadványairól ismert amerikai Phaidon a tekintélyes méretű szakácskönyveit helyezte előtérbe, volt olyan kiadó is, amelyik fűszerkiállítással gazdagított könyvbemutatóval, jelmezbe öltözött hostesekkel, vagy épp látványos desszertkészítéssel csábította az arra járókat.
No és persze a kulináris élvezetek kedvelői a város számos helyén találkozhattak könyvek és finomságok szépen komponált egységével.
A nemzetközi gasztronómiai témájú könyvkavalkád alapos tanulmányozása után pedig a város egy igen autentikus éttermében egy igazi távol-keleti jutalom-ízutazással is felért a sziámi konyha fűszereivel gazdagított, kissé csípős Tom Kha Pak néven kínált kitűnő thai zöldségleves:
A gasztronómiai kiadványok sokszínű, soknyelvű világából sok tanulsággal hazatérve természetesen Habliliom Könnyed Konyhájában a jövő héten is készül valami finomság!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.