Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A fokozottan vitaminigényes és gyümölcsökben mérsékelten színes, hideg téli hónapokban nem egyszerű változatos desszertekkel megörvendeztetni a finomságokra hangolt, könnyed édességek rajongóit.

A déligyümölcsök döntő része rendszerint frissen elfogy, akad azonban egy, amely minden háztartásban fellelhető, mégsem tartozik a gerezdekre bontható vagy héjából egyszerűen kihámozható, esetleg kanalazható természetes vitaminforrások sorába.

Teába, levesbe, mártásba, süteményekbe kerül egy kevés préselt levéből, illóolajokban gazdag sárga héja pedig nem egy tészta, töltelék ízesítője, de általában más összetevők dominanciáját hivatott enyhíteni vagy épp erősíteni.

A citrusfélék családjának legismertebb gyümölcse
A citrusfélék családjának legismertebb gyümölcse

Vannak persze olyan fogások, amelyekben a hangsúlyozottan jó minőségű, vegyszereket messzire kerülő citrom sokféle remek tulajdonsága tökéletesen kibontakozhat.

A legismertebb citrusféléről Kr. u. 1000 körül már mind Kínából, mind pedig a Földközi-tenger partvidékéről maradtak írásos feljegyzések, Szicíliában és Spanyolországban a 13. századtól becses gyümölcsnek számított. Sokáig a heszperidák almájával (a naranccsal) együtt, az ókori görög mitológiából ismert Heszperosz leányainak kertjéből való gyümölcsként tisztelték Európa számos országában.

Évszázadokon át a botanikus kertek és az arisztokrácia Orangerie-ként ismert melegházainak különlegessége volt. A féltve őrzött déligyümölcs a 16. századtól jelent meg a festők palettáján, s lett mind közkedveltebb különféle csendéletek témájaként, amely azt is jelzi, hogy egyre többen jutottak hozzá Európa-szerte a citromhoz.

Konyhai felhasználása is lassan, de széles körben terjedt a középkortól kezdve: nem is egy korabeli recept tesz említést a citromléről.

C-vitaminban gazdag leve mellett aromás héja is valódi kincs!
C-vitaminban gazdag leve mellett aromás héja is valódi kincs!

A számos különleges fajjal is rendelkező citrom ma az egyik legelterjedtebb, mindenütt kapható citrusféle, amely többek között a sokféle változatban népszerű, kellemesen pikáns citromtorta főszereplője is lehet.

A francia pékségek tarte au citron-ja vékony omlós tésztával körülölelt, selymes krémet tartalmazó édesség, amelynek számtalan változata közkedvelt. Ez az édesség ihlette a könnyű citromsodóval töltött tortámat, amelynek tésztája éppúgy tartalmaz a friss citrom héjából egy egészséges mennyiséget, miként a kellemesen pikáns töltelék.

A tészta hamarosan illatos, ropogós formát ölt
A tészta hamarosan illatos, ropogós formát ölt

A citrom minden zamatát és aromáját gazdagon kínáló torta egyetlen komoly nehézsége a várakozás – érdemes a szervírozást megelőző napon készíteni!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindig az egészséges, friss és jó minőségű alapanyagok vezetnek a tökéletes eredményhez, ennél a desszertnél ez fokozottan így van – a vajban, a tojásban, a lisztben, a citromban és a barnacukorban rejlik a titok, amitől ellenállhatatlan ez az édesség.

Könnyű citromtorta

Leheletkönnyű krémmel töltve
Leheletkönnyű krémmel töltve

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú piteformához:

A tésztához:
15 dkg süteményliszt
3,5 dkg kukoricakeményítő
12,5 dkg hideg vaj
7 dkg porcukor
1 egész citrom frissen reszelt héja
1 tojásfehérje
1 teáskanál hideg víz
1 csipet tengeri só

A töltelékhez:
3 egész tojás + 1 tojássárgája
15 dkg világos barnacukor
1 citrom frissen reszelt héja
2 citrom frissen préselt leve
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál hideg víz

A díszítéshez: ízlés szerint frissen reszelt citromhéj (elmaradhat)

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, sót, alaposan összekeverem. A tojásfehérjét a teáskanálnyi hideg vízzel villával kissé felverem, az alaposan megmosott (lehetőség szerint vegyszermentes) citrom héját kis tálba reszelem. A vajat kis forgácsokra reszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. A morzsaállagú elegyhez adom a reszelt citromhéjat, valamint a felvert tojásfehérjét. Tésztává gyúrom, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a töltetléket. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, és egy akkora hőálló tálat keresek, amelyet kényelmesen ráhelyezhetek a lábosra anélkül, hogy beleesne. Egy citrom héját kis tálba reszelem, a levét a tészta készítésénél sárga héjától megszabadított párjával együtt kipréselem. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt a hideg vízzel. Nagyobb tálba mérem a barnacukrot, beleütöm a 3 egész tojást, valamint a tészta összetevőinél felszabadult tojássárgáját.

A forrásban lévő vízzel félig telt lábosra helyezem a tálat, és elektromos habverővel folyamatosan keverem a tartalmát, közben a tűzhelyen mérsékelem a lángot. 4-5 perc elteltével a sodó kezd sűrűsödni, ekkor az elektromos habverőt kézi habverőre cserélem, és az előkészített keményítőt, valamint a citromhéjat is hozzáadom a keverékhez. További 3-4 percig keverem a gőz felett. Mikor könnyű, krémes állagot vesz fel a tál tartalma, gyorsan leveszem a tálat a lábosról, hozzákeverem a citromlevet – így nem vész el értékes C-vitamintartalma.

A citromhéjjal gazdagított sodó még melegen
A citromhéjjal gazdagított sodó még melegen

A könnyű citromsodót hűlni hagyom.

A piteforma alját sütőpapírral bélelem, a tésztát 2-3 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Nyújtófa segítségével belehelyezem a formába, óvatosan kibélelem vele az egészet, a lelógó széleket, a nyújtófa segítségével levágom, a tésztát villával megszurkálom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy jókora darab sütőpapírt borítok a tésztára, amelybe „sütési nehezéket” (ez nálam lencse, de lehet rizs vagy bab is) szórok. Így megakadályozom a tészta felpúposodását.
25-30 perc alatt világos színűre sütöm. A nehezéket eltávolítom, a vékony, ropogós tésztaburkot rácson hagyom hűlni.

Szinte percek alatt kihűl!
Szinte percek alatt kihűl!

Az alaposan kihűlt krémet egyenletesen elosztom a hideg tésztán. Kevés citromhéjat reszelek rá. Minimum 4 órára (de inkább egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe helyezem a tortát.

Ennyi idő szükséges a krém tökéletes állagához – ha korábban kerül szeletelésre, az íze remek lesz, de a szeletek nem maradnak egyben, érdemes várakozni!

Szeletelve, tálalva
Szeletelve, tálalva

A tésztában remekül érvényesülnek a vaj és a sült citromhéj aromái. Mindezt tökéletesen egészíti ki a csodásan könnyű sodótöltelék – a citromhéj és citromlé frissítő aromái itt egészen új dimenziót nyernek.

Nagyon-nagyon könnyű és zamatos…
Nagyon-nagyon könnyű és zamatos…

Bár az elkészítése kis odafigyelést igényel, de aki kedveli a frissítő, aromás desszerteket, ezt biztosan nem hagyhatja ki!

A francia citromtorta >>>

Mindenféle citromtorták >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.