Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A jó kis nyári süteményeknek megvan az a nagyszerű tulajdonságuk, hogy pillekönnyűek. Már csak azért is, mert nagy melegben lehetetlen örömteli órákat tölteni a forró sütő mellett, no meg aligha akad, akinek ilyenkor súlyos, komoly desszertekhez volna kedve.

A vaníliás finomságok már a kitalálásuk pillanatában nyári hangulatot feltételeznek – egy gombóc vaníliafagylalt, hideg madártej kis tálon… már a gondolatuktól is derű, napfény, ám mégis üdítő ízek-illatok lengik be a konyhát. Ha pedig valami igazán könnyű, nyári pitére esik a választásunk, lehet például olyan, melyben remek társaságot képez a sovány vaníliás krémtúró és a könnyű tejszín a felvert tojáshabbal.

Pitén pite – vaníliás krémtúróval
Pitén pite – vaníliás krémtúróval

Vaníliás krémtúrót persze lehet dobozos kiszerelésben is vásárolni, de összehasonlíthatatlanul finomabb a saját készítésű, mindenféle mesterséges stabilizátort nélkülöző desszert, ha pedig sütemény formájában kerül a desszertes tányérra, pillanatok alatt falatozható. Sikerült kikísérleteznem egy „sütésálló” variációt, ami sütés után is könnyű, habos, krémes – no és ízlés szerint kisebb vagy nagyobb kockákban nassolható. Szűk félórányi előkészület, bő félórányi sütés és némi hűtési idő fantasztikusan könnyű, vékony tésztára halmozott, rácsozott krémtúrós finomságot eredményez!

Vaníliás krémtúrós pite – habkönnyű kockákban
Nyári hangulat – egy falatnyi könnyű pitével
Nyári hangulat – egy falatnyi könnyű pitével

Hozzávalók:

A tésztához:
8 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
6 dkg kukoricakeményítő
1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál tejszín
1 tojássárgája

A túrókrémhez:
50 dkg sovány krémes tehéntúró
12 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 egész tojás (szétválasztva) + 1 tojásfehérje
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés: A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a keményítőt, a csipet sót, cukrot. Almareszelővel forgácsokra reszelem a hideg vajat, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztkeverékkel – zsemlemorzsára emlékeztető állagúnak kell lennie. A tojássárgáját egy kis tálban elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadom a vajas-lisztes keverékhez. Labdává formálom, fóliába csomagolom, és épp csak annyi időre, amíg összeállítom a tölteléket, a hűtőszekrénybe teszem.

A töltelékhez a két tojásfehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojássárgáját a porcukorral és a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, a keményítőt, óvatosan továbbkeverem, majd hozzáadom a sovány túrót – az egészet krémesre keverem. Fémkanállal óvatosan hozzáadagolom a fehérjehabot.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtom. Akkora téglalapot vágok belőle, ami egy 25 X 18 cm-es, sütőpapírral borított tepsibe kényelmesen belefér úgy, hogy a peremre is jusson tészta. A maradékot gyúrás után újra téglalappá nyújtom, kb. 1,5 cm széles csíkokra vagdosom.

Rácsokkal borítva – sütésre kész!
Rácsokkal borítva – sütésre kész!

A habos túrókrémet egyenletesen elosztom a tésztával bélelt tepsiben, majd a tésztaszalagokkal berácsozom, az előmelegített sütőbe tolom. 35-40 perc alatt világosra sütöm. Akkor van kész, ha a tésztarácsok már roppanósak, a krém nem folyik, de még kissé rezgős. Még forrón meghintem kevés porcukorral.

A hűtés során a krém megszilárdul, de nem szárad ki, krémesen könnyű marad. Szeletelni csak hidegen érdemes, ha van még türelmünk, nagyon jót tesz neki némi hűtőszekrényben töltött idő.

Porcukorral meghintve, kockákra vágva...
Porcukorral meghintve, kockákra vágva...

A tészta épp csak megtartja a csodásan könnyű krémet. Nyári ebéd utáni desszertként, uzsonnára, vagy épp pihenős délutáni beszélgetésekhez (esős délutánokon is), mikor az ember még valami kis finomsággal feldobná az együtt töltött időt, ellenállhatatlanul finom!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.