Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A hasaalja és a dagadó olyan része a sertésnek, amelyet viszonylag ritkán fogyasztunk, ha nem éppen egy csomag bacont emelünk le a polcról. A sertés hátsó csülke felé eső hasaalja rész nem csak jó szalonnát ad, hanem sokféleképp felhasználható.

Legelső közelítésben a hasaaljából készülhet szalonna, amit süthetünk, tekerhetünk, tölthetünk is kedvünk szerint. A hasaalja szalonna talán legnépszerűbb képviselője a pancetta, amely meghatározza az egész olasz gasztronómiát. Enélkül a szalonna nélkül elképzelhetetlen a spagetti carbonara és sok más, tipikusan olasz fogás.

 

A legmutatósabb feltekerve a hasaalja
A legmutatósabb feltekerve a hasaalja

 

A pancettából létezik az úgynevezett rotolata is, amely nem más, mint a feltekert, majd ebben a formában elkészített szalonna. Az így kapott tekercs szeletei előszeretettel kerülnek pizzára vagy éppen szendvicsbe. Ez a forma nálunk is kedvelt. A kiterített hasaalját könnyedén fűszerezhetjük, s szinte bármivel megtölthetjük, majd miután feltekertük és hálóval, zsineggel vagy hústűvel fixáltuk a csigavonalakat, utána kényelmesen megsüthetjük, vagy akár füstre is tehetjük.

 

Hasaalja spenóttal töltve, igazán mutatós fogás
Hasaalja spenóttal töltve, igazán mutatós fogás

 

A hentesnél kapható – nem csak hasaaljából, hanem oldalasból is álló - sült császárhús is kifejezetten finom harapnivaló, bármelyik hidegtálon megállja a helyét, de friss kenyérrel kínálva ellenállhatatlan reggeli vagy vacsora. Ugyancsak kitűnő fogás lehet az otthon elkészített hasaaljából, amit akár szimplán tekercselve vagy tekercselve és töltve is elkészíthetünk. A töltelék sokféle lehet, a hagyományos töltelékek mellett azonban érdemes kipróbálni a kolbászhússal töltött hasaalját is. A tekercselésnél fontos szempont, hogy a töltelék jól illeszkedjen. Ehhez megfelelő sűrűségű töltelékre és jól szorosra tekert húsra van szükségünk. A húst süthetjük vagy akár zsírban abálhatjuk, konfitálhatjuk is. Ebben az esetben hosszabb elkészítési időre számítsunk, de a végeredményként kapott omlós hús megéri az időt és az esetleges vesződséget.

 

Hmmm, már csak a ropogós, friss kenyér hiányzik hozzá!
Hmmm, már csak a ropogós, friss kenyér hiányzik hozzá!

 

A hasaalja ideális alanya lehet a nyári grillezéseknek is. Bármilyen ízesítésű páccal kísérletezhetünk, s ha ügyesen kezeljük a húst és jó időben tesszük a parázsra, akkor a bőrös oldalát igazán ropogóssá tudjuk sütni, sőt a hashúsból kitűnő fasírozottat is készíthetünk, ami nem csak grillezve, hanem olajban sütve vagy sütőben, formában készítve is remek.

 

Grillezéshez is ideális a hasaalja
Grillezéshez is ideális a hasaalja

 

A hidegen és melegen is fogyasztható tekercsek mellett, ne feledkezzünk meg a dagadóról sem, amit szintén bármivel megtölthetünk. A dagadótól sok esetben annak felszúrása tartja vissza a háziasszonyokat. Ezt a húst nem muszáj nekünk felszúrni, erre nyugodtan megkérhetjük a hentest is, aki biztos kézzel és szakszerűen fogja mindezt megtenni. A felszúrt dagadót a töltés előtt kívül-belül sózzuk be, majd ezután az előre elkészített töltelékkel töltsük meg.

A dagadót tölthetjük darált, fűszerezett hússal, esetleg májas, gombás vagy zöldséges, áztatott zsemlével gazdagított töltelékkel, szinte bármivel, ami eszünkbe jut. Miután alaposan megtöltöttük, már semmi más dolgunk nincs, csupán összetűzni a húst, zsiradékkal vékonyan kikent tepsibe fektetni, és közepes lángon alaposan átsütni.

 

Sokféle fűszert elbír
Sokféle fűszert elbír

 

Sertéstekercs

Hozzávalók:
1 kg sertés hasaalja
2 teáskanál őrölt rozmaring
3 teáskanál morzsolt kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
3 teáskanál pirospaprika

2 evőkanál olaj
hústű, spárga vagy háló
3 dl húsleves vagy víz

Elkészítés: A húst finoman besózom. A fokhagymát nyomón áttöröm, majd a fűszerekkel összeöntöm, s végezetül az olajjal elkeverem. Az így kapott krémmel bekenem a hasaalja húsos felét, ezután a húst szorosan feltekerem. Spárgával átkötöm vagy hálóba húzom, esetleg hústűvel fixálom. 
Egy mélyebb tepsibe teszem, kevés húslevest vagy vizet öntök alá, alufóliával gondosan lefedem, és 180 fokon legalább 1 órát fedve sütöm. Amikor már könnyen fut benne a villa, akkor leszedem a fóliát, és rendesen lesütöm. Melegen és hidegen is egyaránt finom, feltétként vagy felvágottként is megállja a helyét.

Töltött dagadó

Hozzávalók:
kb. 70 dkg-os dagadó

frissen őrölt feketebors
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
50 dkg csiperkegomba
50 dkg sertéshús
50 dkg csirkemáj
3 tojás
2 nagyobb, szikkadt zsemle
2 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál szárított majoranna

Elkészítés: A dagadót kívül-belül finoman besózom és borsozom. 
A hagymát apróra vágom, majd kevés olajon megdinsztelem. A sertéshúst ledarálom, a dinsztelt hagymára dobom, majd kifehérítem. A gombát vékony szeletekre vágom, és kevés vajon megpárolom, amíg levet nem ereszt. A májast ledarálom. A zsemléket darabokra tépkedem, majd vízbe áztatom.
A ledarált húst egy nagyobb tálba borítom, hozzáadom a kinyomkodott zsemlét, a darált májat, a gombát levével együtt, majd ráütöm a tojásokat. Sózom, borsozom, finomra vágott petrezselyemmel és majorannával fűszerezem, valamint egy kevés mustárt adok hozzá. Ha nem elég sűrű a töltelékem, akkor kis zsemlemorzsával javítok az állagán. 
A kész töltelékkel ügyesen megtöltöm a dagadót, majd hústűvel megtűzöm, és a kész húst olajjal kikent tepsibe fektetem. Kevés vizet öntök alá, majd fóliával fedem, és nagyjából 2 órán át sütöm 180 fokra előmelegített sütőben.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.