A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Nem kell mindig, de egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia egy jó minőségű kaviárt! Különleges és mutatós vendégváró, és isteni, ha megfelelően tálaljuk.

Mi is az a kaviár?

A kaviár halikra, melynek sós halíze van. A két alapfajta a fekete és a vörös kaviár, ez utóbbi a narancstól a borostyánszínűig mindenféle árnyalatban kapható.

 

Drága mulatság a kaviár, de időnként érdemes áldozni rá!
Drága mulatság a kaviár, de időnként érdemes áldozni rá!

 

Vörös és fekete

A fekete kaviár a tokhal három fajtájának ikrája. A kaviárt adó tokhalak a sőregtok, a szibériai tok és a viza. Utóbbira a vizafogó kifejezés is utal a magyar nyelvben és Budapest történetében, hiszen a tokhalak Budapestig (sőt Passauig is) felúsztak az 1880-as években. A Margit-sziget felső vége volt kedvenc ívóhelyük, itt lehetett a legszebb példányokat kifogni.

A vörös kaviár a tonhal ikrája.

 

A fekete kaviár kisebb szemű
A fekete kaviár kisebb szemű

 

 

A vörös kaviár a drágább - és nagyobb szemű
A vörös kaviár a drágább - és nagyobb szemű

 

A legjobbak

A fekete kaviárokat adó tokhalak súlyának akár 10-25%-a is lehet a kaviár. A legjobb minőségű a beluga kaviár, mely a beluga tokhalról kapta a nevét. Ez a fajta akár 150 évig is él, és ötméteresre is megnő. Az ikra 3-4 mm átmérőjű, kellemesen halízű.

Az osetra kaviár kisebb, mint a beluga, és a színe is fakóbb, inkább szürkés, barnás. Íze diós. Ismert még a sevruga és a kaluga kaviár is.

Kaviártörténet

 

Tojáskarikákon tálalva, snidlinggel díszítve mutatós partifalat a kaviár
Tojáskarikákon tálalva, snidlinggel díszítve mutatós partifalat a kaviár

 

A tokhalak a dinók korának, a mezozikumnak nagy túlélői. Már az őskortól halászták és gyűjtötték az ikrát az emberek. Az ókorban már igen népszerű volt, írásos nyoma először Batu kán írásaiban szerepel. A kaviár szó a török kereskedők „khavyar” elnevezéséből került a francia és olasz nyelvbe. A középkorban a szegények étele volt, hiszen gyorsan megromlott, így legtöbbször a halászok családjai élvezhették ezt a finomságot.

A legtöbb kaviárt az oroszok és a perzsák importálják, de már itthon is van „kaviár gyár”, méghozzá Vésztőn. Sajnos a tokhalak a Szovjetunió felbomlását követő orvhalászatnak köszönhetően a kihalás szélén - vagy legalábbis veszélyeztetett állapotban - vannak. Ennek megfelelően alakul a kaviár ára: egyes fajták bizony még az aranynál is drágábbak.

A kaviárt az élő halból távolítják el, mivel annak elpusztulása után egy keserű anyag szabadul fel, amitől ehetetlenné válik az ikra. A feldolgozás kézzel történik és negyed óránál többnek nem szabad eltelnie a 0 fokon elvégzett műveletnek.

Hogyan fogyasszuk a kaviárt?

 

Vörös kaviár blinivel és tejföllel, hmmm!
Vörös kaviár blinivel és tejföllel, hmmm!

 

A kaviár frissen és nyersen a legjobb. Nagyon fontos, hogy folyamatosan hidegen kell tartani, ezért jéggel teli tálra szokták helyezni. Mivel a fémmel reakcióba lép, régen arany és elefántcsont tálakat, kanalakat használtak a tálaláshoz, ma tökéletesen megteszi az üveg is.

Mivel drága dologról van szó, ezért leginkább étvágygerjesztő falatkákként fogyasztjuk apró szendvicseken, kanapékon. Jól illik hozzá a friss kapor és tárkony, a citrom, a savanykás tejföl, de népszerű tojáskarikákkal tálalva is.

Az oroszok hagyományosan apró palacsintákon, úgynevezett blinin kínálják, ennek hiányában vajas pirítóssal is nagyon finom. Kötelező kelléke a citromlé, és természetesen vodkával öblítik le. A balti országokban burgonyatortával eszik. Jól mutat kagylóhéjban tálalva.

Görög- és Törökországban népszerű még a halikrából készülő tarama is: a halikrát kenyérbéllel vagy tört burgonyával dúsítják, savanykás-fűszeres krémet kevernek belőle, és előételként, pirítóson, pitán tálalják.

Mi is készíthetünk vendégvárónak kaviáros vajkrémet vagy sajtkrémet, a töltött tojás is ünnepivé válik egy kis kaviártól, de kitűnő partifalatka az uborkába tekert tonhalkrém, amit kaviárral díszítünk.

 

Újévi falatnak is ajánljuk a kaviáros szendvicseket: a sok apró ikra bőséget hoz!
Újévi falatnak is ajánljuk a kaviáros szendvicseket: a sok apró ikra bőséget hoz!

 

Kaviáros tojás

Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
6 db tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál szardellapaszta
2 dkg dióbél
1/2 citrom leve
3 dl joghurt
1 csokor kapor
piros kaviár

bors
olívaolaj

Elkészítés: Egy kígyóuborkát reszeljünk le, sózzuk, majd hagyjuk állni.

A tojásokat főzzük keményre, ha kihűlt, pucoljuk meg és vágjuk ketté. A sárgájukat tegyük egy tálba, és keverjünk hozzá a vajat, 1 evőkanál szardellapasztát, sót és borsot. 2 dkg felaprított dió és fél citrom leve jön még hozzá.

Az uborkát csavarjuk ki, és keverjük bele a 3 deci joghurtba. Adjunk hozzá finomra vágott kaprot, őrölt borsot és az olívaolajat. Ezt a salátát tegyük egy tálra, majd helyezzük rá a főtt tojásfehérjéket, belekanalazva a szardellás-tojásos masszát.

A tetejét a kaviárral díszítsük. Tálalásig tegyük be a hűtőbe.
 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.