Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Nincs is annál jobb, mint amikor átjárja a lakást a kalács finom illata. És milyen nagy dolog az, amikor saját magunk sütjük meg a húsvéti kalácsot, amit rögtön akár hatos fonattal is elkészíthetünk.

Puha, foszlós kalács nélkül elképzelhetetlen a húsvét. És milyen remekül illik hozzá a sonka, a kolbász, a tojás, az újhagyma és a hónapos retek. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje elkészíteni a saját kalácsodat, vagy csak egyszerűen egy új receptet szeretnél kipróbálni, akkor ehhez remek kiindulópont lehet a Vidék íze magazin hatos fonatú húsvéti kalácsa.

Készíts te is húsvétra hatos fonatú kalácsot / Fotó: Vidék íze magazin
Készíts te is húsvétra hatos fonatú kalácsot / Fotó: Vidék íze magazin

Íme a recept!

Hozzávalók:

  • 500 finomliszt
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 dl tej
  • 60 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, szórunk bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd ráöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet.
  2. Géppel dagasztjuk, míg a tészta szép sima és fényes lesz, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Ekkor kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és körülbelül 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 egyforma darabra osztjuk. A darabokat egyesével meggömbölyítjük, majd letakarjuk, és 10 percig hagyjuk pihenni.
  4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük, majd nem túl szorosan összefonjuk hatos fonással.
  5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Felvert tojással lekenjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  6. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, majd betesszük a sütőbe, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nézd meg videón a hatosfonás technikáját:

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.