A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Húsvétvasárnap véget ér a negyven napos nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz. De vajon miért éppen főtt sonkát és tojást fogyasztunk húsvétkor? Mit jelképez a bárány és mit a fonott kalács? Ezekre az izgalmas kérdésekre kerestük meg a válaszokat.
Az ünnep áldozati étele a bárány. Az asztalra kerülő báránysült magát Jézus Krisztust jelképezi. A bárányáldozat már az ótestamentumban is megjelenik, tudniillik a zsidók a fiatal, tökéletes bárányokat ölték le, és azoknak vérével kenték be az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. Ezért „áldozunk” húsvétkor bárányt. Ebből a tradícióból alakult ki a ma is ismert báránysütés hagyománya. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik még a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka pedig a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már jellegzetes húsvéti eledellé.
A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon nagyjából 120 éve terjedt el. A szapora nyúl – a tojás mellett – a termékenységet szimbolizálja. Az egyik magyarázat szerint valaha húsvétkor gyöngytyúkot adományoztak egymásnak az emberek. A gyöngytyúk jelentése németül Haselhuhn, amit Haselnek becéznek. A nyúl német megfelelője pedig a Hase, tehát elkép, hogy egyszerű félreértésből a németek egy idő után tyúk helyett nyulat cseréltek az ünnepen. Egy másik magyarázat, egy kelta legenda szerint Ostarának, a tavasz és a megújulás istennőjének volt egy színes tojást tojó madara, ami a tavasz ünnepén nyúllá változott.
A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus feltámadását, a hívők ezt jelképező díszes tojást ajándékoztak egymásnak. Országonként, sőt tájegységenként eltérő volt a tojás díszítési módja. Közép- és Nyugat-Európában általában egyszínűre festik a tojásokat, míg hazánk egyes területein a tojás hímzése is elterjedt, tőlünk keletre pedig a batikolás a jellemző dekorálási mód. A hímes tojás ajándékozása ma már csak húsvétkor szokás, azonban régen a hűbéresek is szolgáltatták ezt a földesúrnak. A szegényebb területeken nem engedhették meg maguknak az igazi tojás díszítését, ezért fából készült imitációt festettek és adományoztak húsvétkor.
A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.
A kalács és a sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Mindkettőt a templomban szenteltették meg, mielőtt hazavitte volna a család, és az ünnepi asztalt körülülve elfogyasztották. Kalácsot régen csak ünnepekre készítettek, kenyér helyett, ezzel tisztelve meg a jeles nap szentségét. A sonka is hasonlóképpen került a húsvéti kultuszba, a parasztgazdaságok ugyanis télen vágták le a disznókat, a füstölt sonka pedig éppen húsvétra lett készen. Ezekkel a friss, finom és akkoriban különlegesnek számító ételekkel oldották fel az emberek a húsvét előtti 40 napos böjtöt. Manapság is fogyasztjuk tormával hidegen, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért főételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.
Magyarországon a húsvéti sonkát a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel, tormával fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.