Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A farsangi fánkok után újabb kelt tészta készülődik a nagy megmérettetésre: a kalács. A bolti változatok mellett saját magunk is süthetünk fonott kalácsot, már csak azért is, hogy biztosan a nekünk megfelelő ízvilágú, állagú és minőségű péksütemény kerüljön az ünnepi asztalra.

A húsvéti időszakban a klasszikus édeskés kalácstészta helyett érdemes sós, puha, foszlós fonott kalácsot is sütni, amely jól harmonizál a sonkával, tökéletes partnere a friss körözöttnek, a tojáskrémnek, s a primőr zöldségeknek is.

A házi készítésű sós fonott kalács sokkal finomabb a boltokban kaphatóknál
A házi készítésű sós fonott kalács sokkal finomabb a boltokban kaphatóknál

Milyen lisztből süssük a kalácsot?

A sós kalács tésztája szinte teljes mértékben megegyezik az édesével, annyi a különbség, hogy amíg az édes tésztájú kalácsba nagyjából 2 evőkanálnyi cukor és csupán egy csipet só kerül, addig a sós kalácshoz nagyjából 1 teáskanál sót és 1 teáskanál cukrot adunk. A cukor valójában el is hagyható, de ha azt szeretnénk, hogy könnyen és gyorsan keljen meg a tészta, akkor érdemes pici cukorral megetetni és felfuttatni az élesztőt.

A sós kalácshoz használhatunk fehér lisztet, de ha igazán levegős és könnyű tésztára vágyunk, akkor célszerű kipróbálni az úgynevezett kelt tésztás süteményliszteket, amelyekben – a klasszikus fehér liszthez képest – több sikér található. A magas sikértartalom mellett a levegős, foszlós kalácsért mi magunk is tehetünk: a megdagasztott tésztát meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, majd úgy formázzuk, hogy a kelesztés folyamán belekerült levegőt ne szorítsuk ki teljesen, azaz óvatosan bánjunk a már megkelt tésztával. Klasszikus trükk, hogy a fonás folyamán az egyes tésztakígyókat meg is csavarjuk, így a kisült tészta még foszlósabb lesz.

Kalácsfonás, de hogyan?

A kalácsfonás technikáját elleshetjük Szabi, a péktől. De ha csak egyszerű, hármas fonással készítjük a kalácsot, úgy is tökéletes lesz. Sőt, a tésztát hosszúkás kenyérformában is süthetjük, esetleg zsemlét vagy császárzsemlét formázhatunk belőle. Ha nem egészben, hanem kisebb kalácsokat szeretnénk sütni, érdemes előkapni a muffinsütőt, s azokban elosztva megsütni a süteményeket. Az eredményül kapott sós briósnak senki nem bír majd ellenállni, főleg ha egy kis extra tésztabóbitát is biggyesztünk rájuk.

Szintén szép eredményt ad, ha a kalácsból koszorút fonunk, s ebbe színes tojásokat ültetünk, így a sütemény az ünnepi asztal dísze is lehet egyben. Ha pedig azt szeretnénk, hogy szép fényesen csillogjon a kalács, akkor – sütés előtt – elhabart tojással vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával kenjük le. A lekent kalácsot megszórhatjuk különféle magvakkal, kerülhet rá egész mák, szezámmag, de akár tört dió vagy lenmag is.

Sós fonott kalács egyszerűen, gyorsan
Sós fonott kalács egyszerűen, gyorsan

Ízesítsük a sós kalácsot

A sós kalácsokat kedvünk szerint fűszerezhetjük is. Mivel a kalácshoz használt kelt tésztába kerül zsiradék, így akár fűszervajjal is gazdagítható a tészta, de a szezon sztárjaival, az újhagymával és a medvehagymával is bátran ízesíthetjük. A legjobb, ha mi magunk állítjuk össze a nekünk tetsző fűszervajat, és azzal készítjük el a tésztát.

Bárhogyan is döntünk, a végeredmény egészen biztosan finomabb és foszlósabb lesz a boltokban kapható kalácsoknál. Igaz, hogy igényel némi előkészületet és munkát, de a frissen sült kalács illatához semmi sem fogható. Próbáljuk ki, érdemes!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.