Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Így lesz tökéletes a csokimáz: 3+1 trükk, ami segít!

Minőségi csokit használjuk fel a máz készítéséhez
Mindegy, hogy vízgőz felett olvasztod fel, kevergetve főzöd vagy főzés nélkül készíted, a csokimáz esetén a legfontosabb, hogy szép fényes legyen, egyenletesen szétterüljön a süteményen, és szeleteléskor ne törjön meg!

Csokimázat készíteni csöppet sem bonyolult feladat. Valójában többféle módon is készülhet: kakaóporral és vajjal, és persze magas kakaótartalmú csokoládéból is. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyen el is lehet rontani, hiszen a siker nagyon apró részleteken múlik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes csokimázat.

Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)
Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)

1. Máz olvasztott csokoládéból

Tördeld darabokra a süteményreceptben megadott mennyiségű tortabevonót vagy csokoládét, majd olvaszd fel vízgőz felett. Nyílt lángra nincs szükség, mert a tej- és a fehér csokinak elég 40-45 fok, az étcsokinak 45-50 fok. A gőz se legyen túl forró, máskülönben a csoki összeugrik. A masszát hagyd kihűlni, majd ismét olvaszd fel, és csak ezután keverd bele az előírt mennyiségű vajat, esetleg margarint. (Általában feleannyi vaj kell, mint csoki. Túl sok zsiradéktól a máz folyós marad. A fehér csokoládét zsiradék nélkül kell felolvasztani.) Az ét- és a tejcsokit akár keverheted is egymással. Adhatsz hozzájuk 2-3 csepp citromlevet, hogy a máz fényesebb legyen.

2. Csináld úgy, mint a profik!

Ennek a módszernek a sikere a temperálásban rejlik, vagyis hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletét változtatva érjük el a kívánt állagot. A profik először a csoki kétharmadát kezdik el megolvasztani a gőz fölött, majd ha már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett hozzáadják a maradékot, és a kissé lehűlt masszát újra felmelegítik. A csokimázat azonnal kend a süteményre vagy a tortára, és egyengesd el. Fogyasztás előtt időben vedd ki a sütit a hűtőből, mert ha túl hidegen szeleteled, akkor a máz töredezni fog.

Az egyszerű csokimáz receptje >>>

Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)
Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)

3. Kakaóporból főzött csokimáz

Egy jól bevált házi recept szerint lassú tűzön olvassz fel állandó keverés mellett 10 dkg puha vajat 10 dkg porcukorral és 3 enyhén púpozott ek kakaóporral együtt. Szükség esetén max. 3 ek vízzel hígíthatod. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, öntsd a krémesen egynemű masszát a bevonandó tészta tetejére, és gyorsan simítsd el.

Ez a csokimáz szép testes bevonatot ad, a kellően keményre dermed, és nem törik, nem mázolódik. A készítéséhez legjobb a 20-22 százalékos keserű kakaópor, az instant nem jó. A kristálycukor sem felel meg, mert nehezebben oldódik, mint a porcukor és előfordulhat, hogy a máz szemcsés marad. A bevont sütemény szeleteléséhez forró vízbe mártott vékony pengéjű, éles kést használj.

CSOKIKRÉM TORTÁBA >>>

A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)
A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)

4. Főzés nélkül kevert máz

20 dkg átszitált porcukrot alaposan keverj össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgóolajjal és 3 ek forró vízzel. A porcukrot kiválthatod xillittel. Az olaj szép fényt ad a bevonatnak. Vigyázz a vízzel, nehogy túl folyós legyen a máz. Ha kissé keménynek érzed, forró vízbe mártott széles pengéjű késsel könnyen elegyengetheted a tésztán. (Bár a hozzávalókat nem szükséges összefőzni, nem árt, ha a végén forrásig melegíted őket.) Az ilyen mázzal megkent süteményt ne tedd a hűtőbe, és ne takard le, máskülönben nem köt meg a bevonat. Hűvös helyen hagyd megszilárdulni néhány óra alatt.

Csokis receptek a mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.