A hideg, szürke januári napokban kevés örömtelibb dolog van, mint egy frissen sült házi hurka. Már ha sikerül jól elkészíteni. A hurka ugyanis sütés közben gyakran szétreped és kidurran, ami miatt a belseje könnyen kiszáradhat. Hogy ez ne történjen meg, és bosszankodás nélkül élvezhessük kedvelt disznótoros fogásunkat, elárulunk néhány bombabiztos trükköt, amitől ízletesen lesz a végeredmény – és persze egyben marad.
Az első és legfontosabb, hogy a hurkát sütés előtt hideg vízbe kell áztatni. Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, ami szétdurran.
Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Az áztatás után akár meg is szurkálhatjuk a hurka külsejét, így a keletkező gőz távozni tud, pont úgy, mint például az almás pite esetében.
De mit sem ér az áztatás és a szurkálás, ha nem megfelelő módon sütjük a hurkát. Bár kézenfekvő lenne előmelegített sütőbe tolni, és így gyorsítani a folyamatot, nem érdemes az elkészítési időt megspórolni. A hurkát érő hirtelen hőmérséklet-különbség miatt ugyanis szintén szétnyílhat a bőre. Ugyanez történik, ha túl magas hőfokon működtetjük a sütőt. A hurkát inkább alacsony hőfokon, 140-150 fokos sütőben érdemes sütni, így is elkészül 30-40 perc alatt.
Talán nem is gondolnád, de a hurka minősége is befolyásolja, hogy sikeres lesz-e a végeredmény. Ha nem megbízható helyről veszed az alapanyagot, esetleg már nem is túl friss, akkor bármit csinálhatsz, meg fog repedni a hurka. A legjobb, ha háztól, frissen kapod, de termelői henteseknél, piacokon is kaphatsz friss, minőségi hurkát – írja a Ripost.
A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.