Mi a csatni?
A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Szó szerint, hiszen az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre többen ismerik. Az angolok és a franciák már az 1600-as évektől luxuscikként importálták a különböző csatnikat.
A szó hindi eredetű, jelentése nyalni. Csatnifagyit még nem ettem, de aki a csatnit egyszer megkóstolja, biztos, hogy mind a tíz ujját megnyalja utána.
Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Indiában a száraz és nedves csatnit is ismerik. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegetesen sós ételekhez használunk.
Mire használjuk a csatnit?
Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is. Sajtokkal. Töltelékként. Dél-Indiában banánlevélen szolgálják fel a különböző ízű csatnikat.
Hogyan készül?
Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor. Erős fűszerezést igényel. Az indiai „csatnit készíteni”kifejezés az összetörni szinonimája. A csak zöldséget tartalmazó csatnik gyakran főzés nélkül készülnek.
Hogyan tartósítsuk?
Indiában szinte mindig frissen készítik a csatnit, 1-2 hétig hűtőben eláll. Ha ajándéknak szánjuk, még forrón töltsük üvegbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre, így sokáig eláll. Nátriumbenzoátot és száraz dunsztot is használhatunk.
Fűszerezés
A csatnik fűszerei: só, cukor, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, mustármag, pirospaprika, római kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb.
Milyen csatnik vannak?
Ha mindent fel szeretnénk sorolni, tele lenne az oldal… Néhány ismertebb példa: alma, banán, mangó, banán, sárgarépa, paradicsom, kókusz, eper, bodza, hagyma, birs, áfonya, ananász. A gyümölcsöket keverhetjük, és zöldség-gyümölcs párosításokat is kipróbálhatunk. A lényeg, hogy az ízek legyenek komplementerek. Nagyon jó az alma–hagyma, a vöröshagyma-barack, de sajtokhoz például a lilahagyma csatni kihagyhatatlan.
Alap csatni
5 evőkanál cukrot (jó, ha barna) pirítunk fazékban. Olvadás után karamellizáljuk egy kicsit, majd hozzáadunk 1 dl borecetet és 4 dl vizet. Sózzuk. Hozzáadunk 50-60 dkg apróra kockázott gyümölcsöt, zöldséget (pl. alma-hagyma, mazsola-paradicsom, borsmenta-barack, birsalma-áfonya, vöröshagyma-barack. Fűszerezés például: curry, koriander, chili stb. Kis lángon főzzük (1-2 óra), míg az ízek összeérnek, de a hozzávalók nem főnek szét.
Alma-barack csatni
1 kg savanyú alma
1 doboz őszibarack befőtt
néhány szem szilva
2 evőkanál mazsola
25 dkg cukor
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál currypor
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál cayenne bors (vagy csípős paprika)
1 kávéskanál só
0,5 dl ecet
A megtisztított, felkockázott gyümölcsöket az ecettel és a fokhagymával feltesszük kis lángon főzni. A cukrot külön lábosban pirítjuk, majd felöntjük fél deci vízzel, és addig melegítjük, míg szép folyós lesz. Ekkor a gyümölcsös péphez öntjük, fűszerezzük, és lekvárszerűre főzzük.
Szilva csatni
1 kg szilva kimagozva
1 nagy hagyma
2 dl ecet (fehérbor vagy almaecet )
50 dkg barnacukor
30 dkg mazsola
1 káváskanál só
3 kávéskanál curry vagy garam masala
1 kávéskanál mustármag
1 fokhagyma gerezd
2 kávéskanál gyömbér reszelve
10 kardamon mag
Felkockázzuk a szilvát és a hagymát. Minden hozzávalót edénybe teszünk és felforralunk. Lassú tűzön, fedő nélkül kb. 1 órát főzzük. Kivesszük a kardamonmagokat, ha akarjuk. Tiszta, meleg üvegekbe töltjük, lezárva fejre állítjuk, egy hónapig érleljük.
Aszalt barack vöröshagyma csatni
3 kisebb hagyma
3 fokhagyma gerezd
10 dkg szárított barack
1 evőkanál olivaolaj
1 fahéj rúd
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kömény
10 dkg méz
A hagymát, fokhagymát és a barackot felkockázzuk. A hozzávalókat egy lábosban összekeverjük és 30 percig alacsony hőfokon sűrűsödésig főzzük. A fahéj rudat eltávolítjuk. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.
Birs csatni
Hozzávalók:
3 nagy birs
2-3 chilipaprika
35 dkg barna cukor
2 dl fehérborecet
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
só
Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk és megsózzuk. A chilipaprikát hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és nagyon apróra vágjuk. Edénybe öntjük az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd gyenge tűzön 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a birset, a gyömbért és a chilit. 1 órán át főzzük gyenge tűzön, időnként megkeverjük. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűtőben 2 hétig eláll, ha később szeretnénk fogyasztani, tegyük mélyhűtőbe vagy tegyünk a tetejére egy pici szalicilt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.