Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Karácsony

Ezt ették a magyarok karácsonykor 100 évvel ezelőtt

Mit főztek karácsonyra dédanyáink? Volt-e hal, töltött káposzta és mikortól van bejgli az asztalon? Mit ettek az arisztokraták és mit a nép egyszerűbb gyermekei?

Hogy ki, mit evett karácsonykor, az attól is függött, hogy az ország melyik részén lakott, milyen vallású/nemzetiségű volt és hogy milyen társadalmi osztályhoz tartozott. Más volt a karácsonyi hagyomány a katolikusok és a reformátusok, és megint más például a szláv vagy a palóc nemzetiségűek körében.

Hal, a gazdagsághozó

A karácsony a kereszténység legjelentősebb ünnepe és egészen a 19. század végéig a vallásból kialakított szokások határozták meg a karácsonyt. Ezeket ma már nyomokban lehet fellelni a karácsonyi étkezésekben. A katolikusoknál az advent ideje böjti időszak volt – kisböjtnek is hívták – és még december 24-én a karácsonyi ebéd vagy vacsora alkalmával sem ettek húst, azt csak másnap, 25-én.

Levesnek gyakori volt a habart bableves vagy böjti bableves, míg a hal megengedett volt – innen maradhatott fent a halászlé, halleves, halkocsonya készítésének hagyománya. A tartalmasabb leveshez a valamilyen magvakkal dúsított főtt vagy sült tészta – többnyire mákos, diós tészta, vagy papucska – azaz guba. A hal a bőséget és a jólétet szimbolizálta, ahogy a keresztény hitet is. De utalt a szerencsére, a halpikkely pedig a pénzre, gazdagságra is. Egyes vidékeken azonban épp ilyenkor soha nem fogyasztottak halat, „nehogy elússzon a szerencséjük”. Karácsonyi halnak mindig is a ponty számított (a pénzérmékre hasonlító pikkelyei miatt).

A ponty a mai napig népszerű alapanyag karácsonykor.
A ponty a mai napig népszerű alapanyag karácsonykor.

Szintén népszerű volt a sokaságot, és ezzel együtt a gazdagságot jelképező hüvelyesek (borsó, bab, lencse) és a magvak fogyasztása is. Úgy tartották, hogy aki ilyen ételt eszik karácsony vagy Újév napján, az a következő 12 hónapon belül sok pénzhez juthat. A savanyításnak és a könnyű eltarthatóságának köszönhetően a káposztás ételek is gyakoriak voltak – savanyúkáposztás leves, káposztás húsok -, és a fokhagyma, dió, alma, méz fogyasztása is, amelyeknek misztikus, gyógyító erőt is tulajdonítottak.

Sertéshús, az erő, a szerencse jelképe

Vidéken ilyenkor télen, a disznóvágások idején már volt friss vagy füstölt sertéshús is, sülhettek a hurkák, kolbászok. Régi időkben a katolikusok Katalin- és András-napra időzítették a disznóvágást, így maradt elég idő arra, hogy karácsonyra a sonkák és kolbászok „felfüstölődhessenek”. A protestánsok inkább Tamás- napkor (dec. 21.) vágtak disznót, hogy a friss, szerencsehozó disznótoros ételek karácsonyra és Újévre maradjanak. A menü része volt a húsleves, orjaleves a sültek és a kocsonya is.

A szárnyas ételeket karácsonykor mellőzték, mondván: elrepítik a boldogságot vagy a ház szerencséjét. A pulyka pedig csak nemrég került a Kárpát-medencei karácsonyi étkek közé. A töltött-sült pulyka egyértelműen angolszász vidékről érkezett a magyarok konyháiba, míg a sült kacsát a dánoktól vettük át.

Desszertnek kalácstekercs vagy bejgli

A többnyire mákkal vagy dióval töltött kelt kalács a Kárpát-medence egyik legismertebb karácsonyi süteménye. A mai formában ismert bejgli a sziléziai németektől kerülhetett hozzánk. Ismertebb más megnevezései: pozsonyi kalács vagy tekercs, bejgli, pejgli, makovjec, potica stb. néven sokfelé ismert. Szinte az összes itteni nemzetiség és vidék körében ismert csemege. Mákon kívül a dió, lekvár, mogyoró vagy a túró is kedvelt tölteléknek számított.

Nálatok is készül bejgli az ünnepek alatt?
Nálatok is készül bejgli az ünnepek alatt?

Tipikus székely karácsonyi menü

Leves: csiga- vagy metélt tésztás húsleves, füstölt hús vagy kolbász levével főzött tésztaleves.

Főétel: gyakran tejfölös töltött káposzta (galuska), kocsonya, sült disznótoros.

Körítés: párolt káposzta, főtt burgonya vagy kása, savanyúságok.

Finomság: diós és mákos bejgli, túrós vagy mákos rétes.

Sütemény: rozs- vagy búza-kenyér, sós vagy édes kalács.

Csemege: gyümölcs-befőtt, aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, alma,

Ital: mézes vagy köményes pálinka, gyümölcsbor.

Tipikus palóc karácsonyi menü

Leves: orjaleves, füstölt húsos bableves.

Főétel: sertéspaprikás, töltött káposzta (galuska), kocsonya, hurka, kolbász.

Körítés: főtt metélt tészta vagy galuska, főtt krumpli, párolt káposzta, savanyúságok.

Finomság: diós és mákos kalácstekercs, túrós lepény.

Sütemény: töpörtyűs pogácsa, fonott sós vagy édes kalács, kenyér.

Csemege: gyümölcs-befőtt, aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, alma,

Ital: törköly- vagy boróka-pálinka, bor.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.