Vadas marha
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Epres blondie
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Karácsony

Ezért egészséges a sertéshús!

Sertésoldalas gyömbéres káposztával és répával
A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. 
Sertésoldalas gyömbéres káposztával és répával >>>
Sertésoldalas gyömbéres káposztával és répával >>>

A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrásunk. A sovány sertéshús (például karaj) rendkívül egészséges, mert zsír és koleszterin tartalma alacsony.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek.

Egy egység például:

⦁ 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg)
⦁ 5 dkg sovány felvágott
⦁ 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott

A húsok kellő arányban tartalmaznak esszenciális, tehát olyan aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús is, a benne található kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyeri el vörös színét. Minél vörösebb tehát a hús, annál több a vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.

Tepsis-mustáros tarja hagymával és burgonyával >>>
Tepsis-mustáros tarja hagymával és burgonyával >>>

A húsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert pl a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma. A húsokban megfelelő arányban található nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A sertéshús ásványianyag-tartalma:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.