Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A karácsony általában az egyik legköltségesebb ünnep, minden tekintetben. Sok mindenre költünk, hiszen szeretnénk valódi élményt, közös családi együttlétet varázsolni ezekre a napokra. A karácsonyi menüt ugyanakkor kiadósan, mégis pénztárcakímélően is megoldhatjuk. Receptek, tippek, trükkök a megfizethető, ám mégis pazar karácsonyi menüsorhoz.

A karácsonyi időszakban költünk a legtöbbet ételre, italra, ajándékokra, dekorációra, csomagolásra… Pedig a karácsony nem a pénzről, sokkal inkább a családról, a szeretteinkről, az együttlétről szól. Természetes, hogy mindenki szeretne tökéletes ünnepet, meghitt csillogást, örömteli együttlétet a szeretteivel, de sajnos előfordulhat, hogy szűkösek a keretek.

A jó háziasszony ugyanakkor könnyedén varázsol, sok szeretettel és kreativitással különleges karácsonyi menüt készíthet. Ajánlunk hozzá nagyszerű recepteket, a levestől a desszertekig, valamint tippeket, trükköket, hogy idén is tökéletes legyen az ünnep!

Karácsonyi előételek

A vendégvárók, előételek azért fontosak, mert már kicsit éhesek is vagyunk, de még annyi izgalom vár az étkezésig. Újra találkozunk, mesélünk, jönnek az ajándékok, de már minden ünnepi. Várakozunk, izgulunk, meghatódunk. Ilyenkor kifejezetten jól jön néhány falat, meg persze jó érzés is összeülni, kóstolni, meghitten együtt lenni. A pogácsák és különféle pástétomok mellett ilyenkor nagyszerűek a mártogatósok, de a szokásos grissini mellett nagyszerű választás és pénztárcakímélő megoldás a sült gyökérzöldség. Egészen más ízeket kapnak sütve, mint levesben főve. Érdemes próbát tenni!

Karácsonyi előétel: sült gyökérzöldségek mártogatóssal
Karácsonyi előétel: sült gyökérzöldségek mártogatóssal

Pácolt sült zöldségek izgalmas mártogatósokkal

Hozzávalók: 

  • 1 db nagyobb cékla
  • 1 db zellergumó
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 15 dkg sütőtök
  • 1 db kis friss chilipaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

A juhtúrós-fűszerpaprikás mártogatóshoz: 

  • 5 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • fél teáskanál fűszerpaprika

A mézes-mákos joghurt-mártogatóshoz: 

  • 5 dkg egész mákszem
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dl natúr joghurt

Elkészítés:

  1. Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük.
  2. A juhtúrós mártogatóshoz villával összetörjük a juhtúrót, majd tejföllel és fűszerpaprikával kikeverjük.
  3. A mézes-mákos mártogatóshoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz. Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket. Frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket. Zúzott fokhagymával kikevert tejföllel vagy krémsajttal is kínálhatjuk a sült zöldségeket.

Karácsonyi levesek

Egy forró, selymes levessel indíthatjuk a karácsonyi menüt, amihez nem kellenek drága alapanyagok. A hagyományos halászlé vagy borleves helyett egy jól fűszerezett sütőtökkrémleves is tökéletes választás lehet, de különlegesebb és ünnepibb a látványra is izgalmas céklakrémleves.

Nagyon mutatós, ugyanakkor olcsón elkészíthető a céklakrémleves főtt tojással
Nagyon mutatós, ugyanakkor olcsón elkészíthető a céklakrémleves főtt tojással

Céklakrémleves petrezselyemkrémmel

Hozzávalók: 

  • 3 közepes fej cékla
  • 5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma)
  • olívaolaj
  • 1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé
  • fél db citrom leve
  • 2 evőkanál tejföl + díszítéshez
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db keményre főtt tojás a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon elkezdjük párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott céklát, 3-4 percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével. 10-15 percig főzzük, amíg a cékla megpuhul, majd turmixgépbe tesszük és selymesre krémesítjük. Hozzáfacsarjuk egy fél citrom levét, hozzákanalazunk 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy utolsót keverjünk rajta a turmixgéppel.
  2. A felaprított petrezselymet kikeverjük a tejföllel.
  3. A céklalevest tányérokba szedjük, a petrezselymes tejföllel és a felkockázott főtt tojásokkal tálaljuk.

Karácsonyi főételek

Második fogásnak jöhetne a karácsonyi halétel, ami biztosan a drágább ételek közé tartozik, ha csak nincs horgász a családban. A töltött káposzta is népszerű és kedvelt karácsonyi fogás, ám ha nagy a család, elég sok darált hús kell hozzá. Valójában a csirkemell is tökéletes választ, ha ünnepi kiadásban készítjük.

Karácsonyra is készíthetünk csirkemellből pompás főételt
Karácsonyra is készíthetünk csirkemellből pompás főételt

Áfonyás-diós töltött csirkemell zelleres krumplipürével

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dkg méz
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg vaj
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 4 cl konyak
  • só, bors

A körethez: 

  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zellergumó
  • kevés vaj és főzőtejszín
  • fehérbors

Elkészítés:

  1. A csirkemellet kétféleképpen is tölthetjük: vagy zsebet vágunk a filébe, vagy nagyobb, vékony szeleteket vágunk, amihez egy klopfoló segítségével ellapítjuk kissé a hússzeleteket. A tölteléket a szeletek közepére helyezzük, majd feltekerjük roládnak, végeit pedig megtűzzük, vagy cérnával átkötjük.
  2. A töltelékhez egy vágódeszkán felaprítjuk az aszalt vörös áfonyát. A diót durvára vágjuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról, és egy nagyobb keverőtálba szórjuk. Szoba-hőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés konyakkal bolondítjuk meg. Majd mézet csurgatunk hozzá, legvégül pedig az aprított diót és áfonyát is alaposan belekeverjük.
  3. Az így elkészült tölteléket a csirkemellbe töltjük. A csirkemellet egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük.
  4. A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, vajjal és főzőtejszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük.
  5. A töltött csirkemelleket szeletelve tálaljuk a frissen elkészült zellerpürével.

Természetesen ezt az ételt is a családunk ízlésére szabhatjuk. A csirkemellet tölthetjük sajtkrémmel bazsalikomosan, vörösboros aszalt szilvával, de a püré is készülhet fehérrépával, brokkolival, sütőtökkel. Alakítsuk ízlésünk szerint, de a fenti recept mindent visz!

Húsmentes karácsonyi főétel

Ha van vegetáriánus a családban, akkor a húsos fogások mellett villantsunk egy ünnepi húsmentes étellel is. A tapasztalat szerint még a húsevőket is lenyűgözi egy mutatós, izgalmas, vegetáriánus fogás. A különféle lepények és sós torták mindig sikeresek, mi most a színek miatt sütőtökkel, spenóttal és krémsajttal készítettük, de lehet más tölteléket is beleapplikálni.

Húsmentes karácsonyi menü a leveles tésztás spenótos pite
Húsmentes karácsonyi menü a leveles tésztás spenótos pite

Spenótos-sajtkrémes-sütőtökös lepény

Hozzávalók egy 28 cm-es kapcsos tortaformához 

  • 1 csomag leveles tészta
  • 45 dkg sütőtök
  • 20 dkg spenót (lehet fagyasztott is)
  • 20 dkg natúr sajtkrém
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 tojás a pite megkenéséhez

Elkészítés:

  1. A leveles tészta felét kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk, 150 fokos sütőben elősütjük – célszerű sütőbabot használnunk súlyként, nehogy összeugorjon a tészta.
  2. A spenótot megtisztítjuk (vagy kiolvasztjuk), majd kevés vajon, aprított fokhagymával pár perc alatt megpároljuk. Pillanatok alatt összeesik.
  3. Az elősütött tésztára rétegezzük a vékonyan szeletelt sütőtököt, meghintjük aprított rozmaringgal, erre jön a fokhagymás spenót, majd a sajtkrém. Több rétegben is tehetjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  4. A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a zöldséges pitét. Felvert tojással kenjük meg a tetejét, így szép fényesre, barnára sül.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.

Karácsonyi sütemények

Az ajándékozást és a karácsonyi vacsorát követően a desszert sem maradhat el. Mert ilyenkor a karácsonyi süti is ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint minden más. Jöhet a bejgli, a zserbó vagy a flódni, vagy a házilag készített szaloncukor. S milyen valódi desszertet készíthetünk, ha szeretnénk viszonylag takarékosan sütni? Készíthetünk például olyan krémes desszertet, amely egyszerű, mégis izgalmas és nagyon mutatós finomság.

Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom desszert a mangószószos panna cotta
Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom desszert a mangószószos panna cotta

Vaníliás panna cotta mangószósszal

Hozzávalók: 

  • 1,5 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 3 db zselatinlap
  • 1 db érett mangó
  • fél db banán
  • 1-2 teáskanál méz
  • 1,5 dl narancslé

Elkészítés:

  1. A tejet lábasba öntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait, majd összekeverjük és közepes lángon, gyakran megkevergetve forráspontig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és 10-15 percig pihenni hagyjuk. Közben néhányszor megkeverjük.
  2. A zselatinlapokat annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi épp ellepi, és hagyjuk legalább 5 percig, vagy amíg láthatóan megpuhulnak. Ezután kivesszük a vízből, kinyomkodjuk a vizet, majd a vaníliás-tejes keverékhez adjuk. Addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad. Magasabb poharakba töltjük a panna cotta krémet úgy, hogy a tetején maradjon hely a gyümölcsszósznak is. Alufóliával letakarva legalább 2 órán át hűtőszekrényben hűtjük.
  3. A mangószósz elkészítéséhez a mangót megpucoljuk, leszedjük a magról és feldaraboljuk. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk meghámozott, felkarikázott banánt és a mézet, majd egy botmixer segítségével krémesre pürésítjük. A végén öntjük bele csak a narancslevet, és alaposan összekeverjük. A kihűlt és megdermedt panna cottákon egyenletesen elosztjuk a szószt. Lehűtve kínáljuk.

Készíthetünk egy másik nagyon egyszerű, ám annál finomabb pohárdesszertet is karácsonyra, ez pedig a citromos álom. Íme a részletes leírás hozzá.

A citromos álom pohárdesszert valóban álomszerű karácsonykor is
A citromos álom pohárdesszert valóban álomszerű karácsonykor is

Citromos álom pohárkrém karácsonyra

Hozzávalók

  • 8 db babapiskóta vagy 10-12 db vajas keksz összemorzsolva

A tejfölös krémhez

  • 4 dl sűrű tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 8 dkg szelelt mandula

A citromkrémhez

  • 4 db tojás
  • 18 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1,8 dl facsart citromlé
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez gőzfürdőn a vajat, a cukrot és a tojást közepes lángon folyamatosan kevergetjük, amíg szép, selymesen sima, homogén krémet kapunk. Amikor kezd sűrűsödni, akkor csurgatjuk csak hozzá a citromok levét, valamint beleszórjuk reszelt héj felét, hogy igazán intenzív legyen az íze. Amint besűrűsödött, a tűzről levéve hideg vízbe tesszük a habüstöt, hogy lehűljön a krém.
  2. Közben összeállítjuk a tejfölös krémet. A magas zsírtartalmú tejfölt porcukorral és reszelt citromhéj másik felével simára keverjük.
  3. Száraz serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát, félretesszük.
  4. Amint kihűlt a citromkrém, rétegezzük a desszertet: alulra kerül az összemorzsolt piskóta vagy keksz, ezután jöhet vékonyan édes tejfölkrém, majd a citromkrém, és ismét a tejfölkrém (vagy felvert tejszínhab). A tetejét megszórjuk a pirított mandulával vagy kevés kekszmorzsával.
  5. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, de minimum 1-1,5 órát hagyjuk hűlni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.