Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Karácsony

Így lesz tökéletes az adventi fonott kalács

Hogy készítsek kelt tésztát vagy leveles tésztát otthon? Mitől lesz magas és szellős a piskóta vagy omlós a linzertészta? Hogyan készül a tökéletes csoki ganache? Mi az égetett tészta titka? Sütisuli néven indított videósorozatunkban ezekre a kérdésekre adunk választ. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója most megmutatja, hogyan készül a tökéletes adventi fonott kalács.

November végéhez éve már tényleg csak napok kérdése, és meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját. Így most mi sem lehetne aktuálisabb desszert, mint egy szuper adventi fonott kalács, amit a következő receptvideó segítségével, és persze Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítójának instrukcióival te is könnyedén elkészíthetsz. Nincs mitől tartanod, hiszen az elkészítlése egyszerűbb, mint gondolnád. Csak kövesd figyelmesen a videóban elhangzottakat, az ott szerzett tudást pedig a recepttel kiegészítve már senki nem veheti el tőled. Nem fogod megbánni, vágj bele bátran!

Ha elkészíted ezt az istenien finom kalácsot, akkor biztos, hogy az advent egyik ékes dísze lesz /Fotó: Mindmegette
Ha elkészíted ezt az istenien finom kalácsot, akkor biztos, hogy az advent egyik ékes dísze lesz /Fotó: Mindmegette

Tippek a kelt tészta elkészítéséhez:

  • A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen, hogy meggyorsítsuk a kelési folyamatot. Hideg alapanyagokkal ne dolgozzunk.
  • Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben futassuk fel úgy, hogy fel is oldjuk a tejben azt, mielőtt állni hagyjuk.
  • A lisztet érdemes átszitálni, mert a kelt tésztáknál hasznos, ha plusz levegőt dolgozunk be a tésztába.
  • Soha ne hagyjuk, hogy a só és az élesztő érintkezzen, így mielőtt az élesztőt a többi hozzávalóhoz adjuk, a sót keverjük el a lisztben
  • A tésztát alaposan dagasszuk ki! Ha géppel dolgozunk, ez legalább 4-5 percet jelent. Akkor jó, ha teljesen elválik a tál falától.

Adventi fonott kalács kelt tésztából

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor

A tésztához:

  • 2-3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • 1 db tojás
A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen /Fotó: Mindmegette
A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen /Fotó: Mindmegette

Elkészítése:

  1. Az adventi fonott kalács töltelékéhez a darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejglitölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  2. A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
  3. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
  4. A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
  5. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
  6. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
  7. Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
  8. Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

GRILL-ÁZS SÜTISULI

Farkasinszki Ildikó 2018. október 26-án indította el a Grill-ázs Sütisulit. A workshopok általában péntek délután 15 órakor kezdődnek, kivétel szombaton, akkor délelőtt 10-kor. Mindig egy-egy téma köré épülnek fel, és alkalmanként 4-5 féle sütemény, desszert készül. Az aktuális workshopokat megtaláljátok a Grill-azs.hu oldalon.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.