Családonként eltérő, hogy a háziasszonyok milyen töltelékkel készítik a pulykasültet, egybesült puykát készítenek, vagy csak a mellét használják fel, ám akad néhány általános szabály, amellyel igazán ízletes fogást készíthetünk karácsonyra.
Mikor beteszed a pulykát a sütőbe, takard le alufóliával, és csak a sütés vége előtt kb. 40 perccel vedd le róla, és süsd pirosra a húst.
Sütés közben rendszeresen locsolgasd a kisült pecsenyeszafttal, hogy finomabb, ízletesebb legyen a hús.
A pulykamell igen száraz hús, éppen ezért fontos, hogy öntsünk alá folyadékot. A legfinomabb, ha fehérborral készítjük.
Akkor sült meg a hús, ha a madár legvastagabb részébe szúrjunk vékony kést, és ha tiszta folyadék jön ki belőle, kész a pulyka. Ha még pirosas, akkor tovább kell sütni!
Ánizzsal: Az édeskés ízű fűszert elsősorban süteményekhez használják, különösen finom a mézeskalácshoz. De a kísérletező kedvűek akár vadételek mártását is ízesíthetik vele.
Fahéjjal: Van, aki ezt a fűszert nem ismeri? Az egyik legkedveltebb ünnepi ízesítő, a desszertek fontos alkotó eleme. Egészben tehetjük kompótba, befőttbe, sőt, aki elég bátor, a semleges ízű szárnyashúsok ízesítésére is használhat belőle, de csak óvatosan, mert erőteljes ízű!
Szegfűszeggel: tehetjük a gyümölcskenyérbe, vagy „megspékelhetjük” vele a narancsot – tucatnyi módon felhasználható! Ami pedig nem létezhet nélküle, az a forró, melengető, ízekben gazdag forralt bor!
Vaníliával: már az illata is mámorító. A kikapart kis magokat tulajdonképpen bármilyen süteménybe, krémbe beleteheted, sőt, a vanília héját sem kell kibodni! Forgasd meg porcukorban, majd szárítsd ki kb. 100 fokos sütőben: így készül a cukros „vaníliaropi”!
Naranccsal: a szárított narancskarikákkal dekorálhatsz, de a konyhában még nagyobb hasznát veheted, mert a fehér erek kivételével minden része értékes hozzávaló! Reszelt narancshéj pedig bármilyen tésztát, krémet illatosabbá és ízletesebbé tesz. A narancs leve különleges ízt ad például a kacsahúsnak. Krémekbe keverve pedig kandírozva is használhatod sütemények díszítésénél.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.