Vannak, akik imádnak az ünnepi ételekkel pepecselni, de a legtöbben mégis csak azt szeretjük, ha a lehető legkevesebb munkával, a létező legfinomabb és leglátványosabb ételeket tudjuk az asztalra varázsolni. Senki sem akar ugyanis fáradtan kókadozni a széken, mert hajnal óta a fazekak mellett állt.
Ez a látványos és csodásan finom pulyka szinte csak előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Hogy miért?
Mert elő tudod készíteni hetekkel az ünnep előtt, és be is tudod tenni a mélyhűtőbe.
Az étel „összerakása” még a gyakorlatlan háziasszonynak sem fog 20 percnél tovább tartani.
Sütés közben némi locsolgatáson kívül semmi dolgod vele.
Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
Ahhoz képest, hogy „unalmas” pulykamellből készül, tényleg meglepően finom.
Amíg sül, az egész lakást mennyei bor és alma illat lengi majd be.
Ilyen kevés ráfordítással ez azért nem semmi, ugye?
Az étel legfontosabb hozzávalója természetesen a hús, így nem árt ha van egy jó hentesed, aki segítőkész. Kérd meg, hogy a mellet nyissa szét úgy, hogy később majd fel tudd göngyölni, mint egy bejglit. Fontos, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek, és az még inkább, hogy sehol ne lyukassza ki a húst. Ellenkező esetben a lyukon ki fog esni a töltelék. Fontos, hogy nem szeletekre van szükség, hanem egy egész, viszonylag egyforma darabokra. Ha a hús jól van felvágva, az étel gyakorlatilag elronthatatlan!
Hozzávalók 6-8 fő részére:
1,2-1,5 kg pulykamell „kinyitva” kb. téglalap formájúra
40-50 dkg nyers, füstölt, szeletelt bacon
1 db egész fej fokhagyma
1 csomag province-i fűszerkeverék
4-5 db közepes méretű lilahagyma
3-4 db nagyobb alma
1-2 marék aszalt szilva
1-2 marék hámozott gesztenye (elhagyható)
1 üveg száraz fehérbor
só, bors
kötöző zsineg a húshoz
hústűk (ha nincs, fogpiszkálók)
Elkészítés:
Klopfold ki a húst 2 cm vastagra
Szórd meg az egyik oldalát alaposan a fűszerrel, sózd, borsozd, és tegyél rá minél több gerezd hámozott fokhagymát, meg néhány csík bacont.
Tekerd össze a húst, és az oldalait rögzítsd a húscsipeszekkel.
Borítsd a be teljesen a húst a baconnal (az alját is), majd a bacont rögzítsd a kötöző zsineggel a tekercshez.
Ennél a fázisnál a tekercs le is fagyasztható.
Tedd a húst tepsibe. Ha le volt fagyasztva, várd meg, hogy kiolvadjon.
Szórd köré a négy részbe vágott megtisztított hagymát, a négy részbe vágott, kicsumázott, de meg nem hámozott almát, és az egész, magozott aszalt szilvákat, valamint ha van, a gesztenyét.
Öntsd alá a bort, majd alufóliával lefedve, 180 fokos sütőben párold 1,5-2 órán keresztül. Néha locsoljuk meg a hús tetejét a tepsiben lévő boros szafttal.
Párolás után vedd le a tepsi tetejét és süsd a pecsenyét ropogósra kb. 20-30 perc alatt.
Ha a bacon már ropogósra pirult, és egy fogpiszkálót ellenállás nélkül bele tudsz szúrni a húsba, biztos átsült a pecsenyéd!
Óvatosan vágd le a kötelet, majd húzd ki a hústűket.
Vágj a húsból szeleteket, majd krumplipürével, vagy majonézes burgonyával tálald akár hidegen, akár melegen.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.