Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Babgulyás
Karácsony

Olyan, mint a zserbó, csak sokkal egyszerűbb! Íme a csodálatos zserbópite receptje

Egyszerű zserbópite
Aki imádja a zserbót, és azok közé tartozik, akik úgy gondolják: enélkül nincs karácsony, viszont fázik az elkészítésétől, annak ajánljuk ezt az egyszerűsített változatot, ami ugyanolyan finom, és kerek formában sütve, kidíszítve extrán ünnepi külsőt kaphat! Íme a zserbópite!

Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában? Talán, nincs is ilyen. Van azonban, aki tart a kelt, édes tészta gyúrásától-nyújtásától, a kifolyó tölteléktől, a csokimáz tökéletlenségétől. Nos, számukra dobunk mentőövet ezzel a csodálatos zserbópite recepttel. A dió-lekvár-csoki triumvirátussal hozza a hagyományos zserbó ízt, a tészta viszont sokkal egyszerűbben összeállítható, és a kerek forma pereme miatt esélytelen, hogy a töltelék kicsorogjon belőle.

Egyszerű zserbópite (Fotó: Vidék íze magazin)
Egyszerű zserbópite (Fotó: Vidék íze magazin)

Így készül az egyszerű zserbópite!

Hozzávalók (egy 26 cm-es átmérőjű kerek formához):

  • A tésztához:
  • 10 dkg hideg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz
  • vaj a forma előkészítéséhez

A töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • 1 dl rum
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • cukorgyöngy

Elkészítése:

  1. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajat a liszttel, a porcukorral, a tojássárgájával és a vízzel. A piteformát kivajazzuk. A tésztát kinyújtjuk, és belefektetjük a formába. Legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítjuk a diót. Hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, a tejszínt, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan összeforgatjuk a diós krémmel.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. A sütőből kivéve, megkenjük a lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.
  4. Amikor kihűlt, a tetejére kenjük a vajjal megolvasztott csokoládét, majd megszórjuk a szélét körben cukorgyönggyel.

Aki ezek után megnézné, hogy a klasszikus zserbó hogyan készül, annak ajánljuk Gáspár Bea receptvideóját - íme, aki pedig még egyszerűbbre venné a figurát, az készítsen zserbógolyót - íme:

Itt pedig a zserbógolyó - videó:

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.