Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A ketchup manapság már a legtöbb konyha és étterem egyik elengedhetetlen kelléke. Szinte biztos, hogy a francia pirítós tetején, a hot dogban vagy a hamburgerben is találkozhatunk vele, de a sülkrumplit is sok esetben feldobja. Azt azonban tudtad, hogy a ketchup eredetileg még hírből sem ismerte a paradicsomot?

Legyen szó bármilyen ma ismert ketchupról, az tuti, hogy alapját a paradicsom adja. Ám nem volt ez mindig így, hiszen eredetileg az 1600-1700-as években ez egy kínai erjesztett halszósz volt, neve pedig a távol-keleti kê-tsiap szóból származik.

A ketchup eredetileg még hírből sem ismerte a paradicsomot /Fotó: Shutterstock
A ketchup eredetileg még hírből sem ismerte a paradicsomot /Fotó: Shutterstock

A kínai halszósz Európába csak a 18. század elején jutott el brit és holland hajósok, illetve matrózok révén, akik akkoriban közszeretettel üzleteltek Délkelet-Ázsiával. Népszerűségét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy már akkor is sokan igyekeztek lemásolni. Első ismert nyugati receptje 1727-ben már ketchup néven tűnt fel Londonban Eliza Smith The Compleat Housewife című háztartási ismereteket összefoglaló könyvében. Itt sem említik még a paradicsomot, ugyanis elkészítéséhez hagymát, ecetet, fehérbort, édes fűszereket, borsot és citromhéjat használtak, íze pedig a ma ismert Worcestershire-szószhoz hasonlíthatott leginkább.

1727-ben említik először ketchupként egy receptben /Fotó: Shutterstock
1727-ben említik először ketchupként egy receptben /Fotó: Shutterstock

Egészen 1812-ig kellett várni az első paradicsomos ketchupreceptre, ami az amerikai tudós, orvos és kertész James Mease-nek a keze munkáját dicséri. A szakember paradicsompépet, fűszereket és brandyt használt a szósz megalkotásához, az ecet és cukor pedig teljesen elmaradt. Végül 1876-ban a német-amerikai Henry J. Heinz élelmiszeripari cégével a fűszeres, sós paradicsomos alaphoz ecetet és cukrot is adott, ennek köszönhetően megoldódott a hosszú távú tartósítás problémája, na meg az ízeket is egyensúlyba hozta- írja a National Geographic.

Heinz gyár /Fotó: Shutterstock
Heinz gyár /Fotó: Shutterstock

Hatalmas húzás volt ez akkoriban Heinz-től, hiszen a hamburgerek, a hot dogok és a sült krumplik közkedvelt kelléke először Amerikát, aztán Európát, végül pedig az egész világot letarolta, ketchupjukból pedig napjainkban 650 millió flakont és üvegpalackot adnak el évente.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.