Csak azok a burgonyák alkalmasak a hosszútávú tárolásra, amik sértetlenek és még nincsenek kicsírázva. Ha már kicsíráztak, érdemes minél előbb felhasználni őket, különben hamar megromlanak. Ha pedig már láthatóan penészesek, fertőzöttek, akkor sajnos ki kell dobni őket, maximum úgy tudjuk megmenteni, ha a rothadó részüket levágjuk és az egészséges, megmaradt részüket befőzzük - írja az Agrároldal.hu.
A krumplikat hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, a kamrában vagy a pincében például biztosan kitűnő helye lesz. Az ideális tárolási hőmérséklete 8-10 fok közé esik, ha ennél melegebb vagy párás helyen tartjuk őket, akkor hamar kicsírázhatnak vagy megromolhatnak.
Tipp: tarthatjuk fűrészporban vagy homokban is a burgonyákat, ezek ugyanis szigetelik a krumplikat és magukba szívják az extra folyadékot a levegőből.
Sok zöldséget praktikus a hűtőben tárolni, de a burgonyát nem ajánlott. A hideg ugyanis cukorrá alakítja a bennük található keményítőket, amitől még gyorsabban megromolhatnak és az ízük is megváltozhat.
Ne helyezzük a tárolni kívánt krumplikat műanyag zacskókba vagy műanyag dobozkába. A műanyag ugyanis nem szellőzik jól, magába zárja a nedvességet, ami párás, nyirkos körülményeket teremt, így a burgonyák könnyen megromlanak.
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek etiléngázt eresztenek ki magukból, amitől a környező termények gyorsabban megromolhatnak, így nem érdemes például vöröshagyma, alma vagy banán mellett tárolni a krumplit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.