Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Leves

6 tipp a tökéletes sajtkrémleveshez

6 tipp a tökéletes sajtkrémleveshez
Hűvös napokon mennyeien felmelegít egy selymes sajtkrémleves. Főételnek is beillik, ha valamilyen betéttel tartalmasabbá teszed vagy cipóban tálalod.

1. Használj többféle sajtot!

Kedvedre kísérletezhetsz a kombinációkkal, de a semleges ízűekhez mindig adj egy karaktereset: pl. az ömlesztettek mellé kemény cheddar, gruyère, comté vagy hegyi fajtákat, a trappistát pedig bolondítsd meg kék- vagy füstölt sajttal, camembert-rel. Annál izgalmasabb lesz a leves, minél többféle sajt kerül bele. Beleolvaszthatod a hűtőben szomorkodó, szendvicsre már nem kívánkozó maradékokat is.

2. A sajtok előkészítése

A kemény sajtokat reszeld le, a lágyabbakat vágd nagyobb kockákra, a tömlőseket egyszerűen nyomd a levesbe. A főzés során vedd figyelembe, hogy a kemény, illetve alacsony zsírtartalmú fajták nehezebben olvadnak!

3. Miért kell a sajtlevesbe bor vagy citromlé?

A savas összetevők megkönnyítik a leves kikanalazását a tányérból, mert ezektől az olvasztott sajt kevésbé húz majd szálakat.

4. Alaplé

Legjobb a házi zöldség- vagy húsalaplé, de tökéletes a leszűrt zöldség- vagy húsleves is. Amennyiben leveskockából készíted, mesterséges ízfokozóktól menteset válassz, máskülönben érződhet a nátrium-glutamát. A luzerni sajtlevest vízzel elkevert tejjel öntik fel, a holland sajtlevesbe csak tej kell.

5. Fűszerezés

A sót elfelejtheted, de a zöldfűszerekkel nem kell spórolnod. Használj ízlésed szerint fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet, csombort, majoránnát, koriandert, tárkonyt, továbbá tehetsz a levesbe fekete, fehér, szegfű- vagy Cayenne-borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Jól mutat a tetején snidling.

6. Levesbetétek

A legegyszerűbb megoldás a levesgyöngy, a zacskós crostini, a tortilla chips vagy a puha kiflivég. Klasszikus betét a pirított kenyérkocka és a fűszervajon pirított bagettszelet, de megszórhatod a levest pirított tört dióval, mogyoróval, szeletelt mandulával, len-, szezám- és tökmaggal, továbbá feldobhatod felkarikázott póréhagymával vagy kis brokkolirózsákkal. Sűrű leves esetén kiváló kísérő a pirított bacon és sonka vagy akár a füstölt lazac és oldalas.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.