A csorba a román konyhából terjedt el Erdély-szerte. Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.
Az erjesztett korpacibere, vagyis a borş világos színű, savanykás lé, amelyet Romániában literes üvegben árusítanak az élelmiszerboltokban. Levesek, többek között a csorba savanyításához használják, és nyáron jól behűtve üdítőitalként fogyasztják.
Kocka vagy zacskós por változatban instant formában is kapható a romániai üzletekben.
Házilag száraz kenyérből és búzakorpából tudod előállítani.
Ehhez a karakteres fűszerhez nálunk jobbára szárítva lehet hozzájutni. Íze és illata a forgalomban lévő leveskockákban, levesporokban is érződik. Bátran ültess belőle cserépbe vagy kertbe: igénytelen és nagyon szapora növény.
Tudj meg mindent a lestyánról >>>
Húsos: Csirke-, marha- vagy disznóhúsból, húsvétkor bárányból, esetleg ezekből vegyesen, sokszor csonttal együtt főzik. Pacalból is készülhet. A húsokat egyforma kockákra vágják.
Zöldséges: Bármilyen idényzöldségből készülhet. A felhasznált alapanyagokat fajtától függően, illetve tetszés szerint apróra kockázzák, szálasra vágják vagy durvára reszelik. A húsmentes változatot ugyanúgy rizzsel gazdagítják, sűrítik és savanyítják, mint a húsosat. A zöldbabos csorbát a lestyán mellett tárkonnyal is ízesítik.
Egy autentikus recept
A Balassagyarmaton született Kövi Pál (1924–1998) a világ egyik legszínvonalasabb éttermének, a The Four Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Erdélyi lakoma című, gasztronómiai írásokkal fűszerezett történelmi szakácskönyvében szerepel az alábbi recept:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.