Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Nem mindegy, milyen a sajt, és az sem, milyen bundát adunk rá. Az ízharmóniák tekintetében még a köreten is érdemes változtatni. Ez majdnem olyan, mint amit ismerünk, csak sokkal jobb!

A rántott sajt a nemzet kedvence, egész ipar épül rá, sok-sok fajtája létezik, vidéken még mindig vezeti a toplistát a vegetáriánusok körében az éttermek étlapján. A klasszikus rendelés így hangzik: kérek egy rántott sajtot, sültburgonyával és tartátmártással. Szerintem kevés olyan ember van, aki ezt kihagyta. Sőt olyan élményem is van, amikor csak a bunda marad, a sajt kifolyik, mert a szakács nem megfelelően panírozta, vagy éppen túl sokáig sütötte! Ez ugye előfordult már mással is, a nem korrekt része a dolognak az, ha a felszolgáló ezt ki is viszi. Tehát kaptunk egy panírt sajt nélkül.

Halloumi sajt szezámos bundában zellerrel és szilvával
Halloumi sajt szezámos bundában zellerrel és szilvával

A rántott trappista fiatalabb testvére a rántott camembert, ő a 90-es évektől elterjedt és divatos, sok változatban készül, de leginkább a panírt és a köretet kombinálják. Használnak mandulát, diót, mogyorót, a tartármártás helyett pedig ribizli- vagy erdei gyümölcslekvárt és kompótot kínálnak.

Tán ideje tovább lépni, új sajttal és új bundával barátkozni. És a köretet is kicsit variálni… Nem fog fájni!

Halloumi sajt szezámos bundában zellerrel és szilvával
Más sajt, más bunda, más köret - új étel!
Más sajt, más bunda, más köret - új étel!

Hozzávalók:
25 dkg halloumi sajt
1 tojás
1 evőkanál liszt
5 dkg szezámmag
olaj a sütéshez

A körethez:
1 csokor zellerszár
6 dkg vaj

Valamint:
50 dkg szilva
4 evőkanál cukor
darabka fahéj
4 szem szegfűszeg
1 dl vörösbor

Elkészítés: A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a cukrot, és a szilvákat vágott felükkel beletesszük. Ahogy a cukor karamellizálódik és a szilva sül, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, és amikor szép aranyszínű, felöntjük a vörösborral, és addig pároljuk, amíg a cukor feloldódik, és az egész kissé besűrűsödik.

A szárzellert megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon kis sóval enyhén roppanósra pároljuk.

A sajtot felkockázzuk, panírozzuk lisztbe, tojásba és szezámmagba, olajban pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk.

Majdnem hagyományos panírozás - zsemlemorzsa helyett szezámmaggal
Majdnem hagyományos panírozás - zsemlemorzsa helyett szezámmaggal
Elképesztően finom a sült szezámmag a sajttal!
Elképesztően finom a sült szezámmag a sajttal!

A sajtkockákat a párolt zellerrel és a szilvás raguval tálaljuk.

Sütve a a legfinomabb ez a sajt, de lehet játszani a bundával és a körettel is
Sütve a a legfinomabb ez a sajt, de lehet játszani a bundával és a körettel is

A sajt oldalain megpirult szezám egy kis ázsiai hatást kölcsönöz a sajt semleges ízének. A karamelizált szilva édes-savanyú íze pedig fokozza ezt. Az enyhén ropogós angol zeller fűszeres illata pedig frissít.

A felmérések szerint az EU-ban Magyarország fogyaszt a legkevesebb sajtot! A tejipar nem egetrengető, szarvasmarha pedig nem sok van, a juh és a kecske hasonló cipőben jár. Ami biztató: a háztáji és a sajtos céhek működése. Egyre gyakrabban kóstolhatunk nem csak fűszeres, hanem érlelt sajtokat is.

Édes és sós, pirított és ropogós ízharmónia!
Édes és sós, pirított és ropogós ízharmónia!

Mára a sajtválaszték óriási lett, sok időt lehet a sajt regálok előtt tölteni, ha nincs az embernek pontos elképzelése, milyen sajtot szeretne.

A halloumi ciprusi vagy görög sajt, régebben csak juh- és kecsketejből készült, most már tehéntejes változatot is találunk, sőt… leginkább ilyet. A mozzarella és a feta ötvözete, sós lében vagy savóban tartják. Gyakran ízesítik mentával. Grillezhető és rántott sajtnak is kitűnő, nem folyik, testes és aromás, ha érettebbet választunk belőle. Érdemes kipróbálni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.