Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Búzadara avagy gríz minden kamrapolcon fellelhető, és remek desszertek alapja lehet. Nyáron érdemes hűvös, krémes finomságot készíteni belőle, és az éppen érő őszibarackkal kínálni.

A grízt általában segédanyagként használjuk, és nagy néha lép főszereplővé. A hagyományos és mindenki által kedvelt tejbegríz például jó alapja lehet ötletes, kreatív desszerteknek. Hajdanán már készítettem itt grízes-mákos szeletet, így most inkább egy csokoládés változatot osztok meg.

Csokis grízpuding rózsaborsos őszibarackkal

 

Tejbepapiból ilyen gyönyörűség? Igen!
Tejbepapiból ilyen gyönyörűség? Igen!

Hozzávalók:
5 dl tej
1 rúd vanília
fél citrom héja
6 dkg gríz
2 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
4 tojássárga
3 dl tejszín
8 lap zselatin
1 narancs

A barackos raguhoz:
3 barack
1 evőkanál rózsabors
2 dkg friss gyömbér
fél csokor apróra vágott menta
1 evőkanál méz

Elkészítés: A tejet felforraljuk a cukorral és a félbevágott, kikapart vaníliával, belerakjuk a grízt, 15 percet főzzük folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a kakaóport és az apróra vágott csokoládét, és még 8-10 percig óvatosan, kevergetve főzzük. Fóliázott tepsire terítjük, és hagyjuk kihűlni.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kis lábasban 1 narancs levével felolvasztjuk. Keverőtálba tesszük a kihűlt csokis grízt, hozzáadjuk a tojássárgákat, a habbá vert tejszínt és a zselatint. Összeforgatjuk.

Fóliával kibélelt formákba töltjük, és legalább 6 órát dermesztjük hűtőben.

A raguhoz a mézet felforrósítjuk, hozzáadjuk a durvára tört rózsaborsot. A felkockázott barackot a felaprított mentával és gyömbérrel, valamint a mézes rózsaborssal összekeverjük, és a pudinggal tálaljuk.

 

A csokis grízpudingot jól kiegészíti a fűszeres gyümölcsragu
A csokis grízpudingot jól kiegészíti a fűszeres gyümölcsragu

A csokoládé és a chili régi jó barátok, jót tesz a csokinak az enyhén csípős íz. Ennél a desszertnél a csípősséget chili helyett a gyömbér adja, a rózsabors inkább csak fűszeressé, aromássá teszi a pudinghoz tálalt gyümölcsragut. Arról nem is beszélve, hogy különleges és mutatós is.

Természetes variálhatjuk a receptet kedvünk, kreativitásunk és ízlésünk szerint, más ízesítéssel készítve, csoki helyett például kardamomos vagy fahéjas változatot is készíthetünk, és persze a ragu alapja is lehet más gyümölcs, amit kedvünk szerint fűszerezhetünk.

Ha biztos, jó receptből indulunk ki, és jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, kísérletezésünk meghálálja magát, hiszen újabb és újabb desszertvariációkkal lephetjük meg családunkat, vendégeinket.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.