Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ez a süti a legújabb kedvencem! Teljesen elvarázsol a tészta puhasága, a szilva krémessége és a pirított mandula ropogóssága.

Az illatos kelt tészta mindenféle gyümölccsel nagyszerű párost alkot, nyugodtan variálhatjuk! Nagyon jól áll neki a körte, az alma, a barack, a ringló, a szőlő vagy bármilyen idénygyümölcs, ami sütéskor is kissé egyben marad.

A mascarponés hab - ha lehet - még finomabbá teszi a gyümölcsös pitét
A mascarponés hab - ha lehet - még finomabbá teszi a gyümölcsös pitét

A tetejére nem csak ropogós mandula kerülhet. Ha akarjuk egy kicsit variálni, készítsünk a tetejére morzsát liszt, vaj és porcukor keverékéből, amibe tehetünk egy kevés narancs- vagy citromhéjat. Ezt még a sütemény elkészítése előtt gyúrjuk össze, pihentessük fél órát a hűtőben. Amikor a gyümölcsöt feltettük a tésztára, akkor a hűtött tésztát nagylyukú reszelőn a tetejére reszelhetjük, és így tesszük a sütőbe.

A gyümölcsös pite önmagában is tökéletes desszert, de ha még finomítani szeretnénk rajta, egy krémes sodó, szósz vagy hab felségessé teszi. A szilvához nagyon jól illik a fahéj, ezért ajánlom a fahéjas mascarpone habot, de bátrabbak kakukkfüves változattal is megpróbálhatják. Eszméletlen!

Kelt szilvás pite fahéjas mascarpone habbal

Lágy tészta, krémes szilva, ropogós mandulaszirom...
Lágy tészta, krémes szilva, ropogós mandulaszirom...

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 dkg vaj
1 tojás
5 dkg cukor
fél teáskanál só
10 dkg mandula
2 teáskanál fahéj
1 kg szilva

A habhoz:
2 tojássárga
30 dkg mascarpone
1 dl tejszín
2 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál fahéj vagy aprított kakukkfű
2 dkg vaj, ha kakukkfüvet használunk

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kis tejben, majd kevés lisztet adjunk hozzá, kissé elkeverjük. Ez az előtészta. Duplájára kelesztjük meleg helyen.

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet asztalra szitáljuk megkelt előtésztát a közepébe tesszük hozzáadjuk a cukros vajat, a tojást és a sót, és addig gyúrjuk, míg elválik a deszkától. Újra letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.

Az előtésztát a liszthez adjuk...
Az előtésztát a liszthez adjuk...

Apránként összedolgozzuk, majd pihentetjük
Apránként összedolgozzuk, majd pihentetjük

A cukros olvasztott vajat is hozzáadjuk
A cukros olvasztott vajat is hozzáadjuk

A cukros olvasztott vajat is hozzáadjuk
A cukros olvasztott vajat is hozzáadjuk

A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 2-3 cm vastagra nyújtva. Kirakosgatjuk a szilvával, megszórjuk fahéjas cukorral és a mandulaszirommal, és 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

A tepsibe simított tészta tetejét kirakosgatjuk a negyedelt szilvával
A tepsibe simított tészta tetejét kirakosgatjuk a negyedelt szilvával

A tetejére fahéjas cukor és mandulaszirom kerül
A tetejére fahéjas cukor és mandulaszirom kerül

A habhoz a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mascarponét, a vajon megfuttatott fahéjat (vagy kakukkfüvet), óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.

A langyosra hűlt pitét a lehűtött mascarponehabbal tálaljuk.

Desszertnek vagy délutáni kávé mellé is tökéletes ez a gyümölcsös pite
Desszertnek vagy délutáni kávé mellé is tökéletes ez a gyümölcsös pite

A délutáni kávé mellé például remekül passzol ez a sütemény. Mostanság a kávézás reneszánszát éljük, és a délutáni teraszra kiülős, csevegős, barátokkal vagy munkatársakkal a napot levezetős kávézáshoz kifejezetten jó párosítás egy pite. Akár ez a szilvás-mandulás, akár egy körtés-fahéjas.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Sajnos nagyon kevés étterem vagy kávézóban készülnek helyben a sütemények… Pedig egy ilyen egyszerű, mégis különleges finomság olyan egyedi élménnyé tehetné a nagyon egyszerűnek indult kávézást, hogy teljes nyugodtsággal behúzhatnánk egy strigulát a törzsvendégszámlálóba.

Ajánlom ezt a süteményt kezdőknek is, mert ez a desszert tökéletes a gyakorlásra, próbálkozásra. Az otthoni süteményszortimentbe szinte kötelező felvenni: egyszerű, könnyű, és biztos nagy sikere lesz családi körben.

A kelt tésztákról >>>

Szilvás receptek >>>

Pite receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.