Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Francia nemzeti desszert, és az a ritka étel, ami tényleg mindenkinek ízlik. A karamell kemény és ropogós, a krém lágy és krémes, egyedülálló párosítás. Készíthetjük sokféleképpen, a klasszikus vaníliával készül, de lehet a tejbe levendulát vagy pörkölt kávészemet áztatni, variálhatjuk csokoládéval, rózsaborssal, mézeskalácsfűszerrel, kardamommal...

A franciáknak ugyebár megvan a sajátos - és valljuk be - számos ország konyhájába ilyen-olyan módon beépült gasztronómiája. Bár ez a saját véleményem - amit sokan a szakmából és azon kívül is cáfolnak vagy megerősítenek -, de úgy gondolom, a franciáknak nagy beleszólásuk volt és van Európa gasztronómiájába. Évszázadok óta magas színvonalon művelik a gasztronómia ágazatait - az evéstől a szervizen át az eszközökig. A mai napig eltökélt séfek, akik az életüket tették fel arra, hogy egy nap kétszer kápráztassanak éttermeikben, törik a fejüket, hogy csinosíthatnak ételeiken, mikor próbálhatnak új ötleteket, recepteket.

Sietve hozzátenném: ez jellemző Európa és a világ más országaira is, és szerencsére Magyarországon is egyre több szakács veszi kihívásnak, hivatásnak, életmódnak és filozófiának a főzést, és ezt egy-egy étterem, esetleg egyéni megnyilvánulás láthatóan tükrözi. Viszont azt is meg kell említeni, hogy messze elhúztak mellettünk egészséges ételek készítésében, de a változatosságban is fényévekkel meghaladnak minket. Persze nem kívánnék ódákat zengeni róluk, hiszen nagyon sok ellentmondás is van a francia gasztronómiában.

Ne feledjük, hogy ha a világ gasztronómiai képét nézzük, azért az ázsiai térséget is érdemes tüzetesebben megvizsgálni… Európában még kézzel a földről ettek, amikor ők már pálcikával.

De térjünk vissza a crème brûlée-hez, illetve a franciákhoz. Patrióta emberek, patrióta életérzés, patrióta ételek. A krem brülé, azaz crème brûlée pont ilyen étel. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor izgalmasan variálható. Egyszerre elegáns, populáris, vágykeltő és le nem rakható desszert.

Háziasszonyok számára egyetlen beruházás szükséges hozzá: egy lángpisztoly. Ez egy olyan pisztoly, ami folyamatosan egyenletes lángot szór. A crème brûlée tetejére nádcukot vagy barnacukrot kell egyenletesen szórni, majd a lángpisztollyal szépen aranyszínűre karamellizálni. A karamell kemény és ropogós, a krém lágy és krémes, egyedülálló párosítás. Készíthetjük sokféleképpen, a klasszikus vaníliával készül, de lehet a tejbe levendulát vagy pörkölt kávészemet áztatni, variálhatjuk csokoládéval, rózsaborssal, mézeskalácsfűszerrel, kardamommal, de készíthetjük sós változatban is cheddar sajttal, libamájjal, borredukcióval. Végtelen a tárház, csak a fantázia szabhat határt neki.

Az eredeti vaníliás, de mindenféle ízzel variálható
Az eredeti vaníliás, de mindenféle ízzel variálható

Levendulás crème brûlée

Hozzávalók 8 adaghoz:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor
4 db tojássárgája
2 db tojás
4-5 levendulavirág
4 dkg barnacukor

Elkészítés:1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, a tepsibe 2 cm vizet teszünk.

2. A tejet és a tejszínt levendulavirággal felforraljuk, majd hozzákeverjük a cukrot, és 10 percig pihentetjük.

3. A tojássárgáját és az egész tojásokat folyamatos, nem durva, de erőteljes keverés mellett hozzáadjuk a levendulás keverékhez, majd leszűrjük, és pár percig ismét pihentetjük.

4. Kis porcelánpohárkákba töltjük, 2-3 cm vastagon (kb. 1dl).

5. Beletesszük a vizes tepsibe, amit sütőbe tolunk, és 50 perc alatt szilárdra gőzöljük.

6. A sütőt elzárjuk, még 10 percig bent hagyjuk.

7. A tepsiből kivéve betesszük a hűtőbe.

8. Ha lehűlt, barnacukorral meghintjük, és flambír pisztollyal karamellizáljuk (vagy külön készítjük a karamellt, és ráöntjük kanállal).

9. Máris fogyaszthatjuk, felül ropogós karamell, alul puha krém.

Elkészítési idő: 80 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva
1 adag: 219 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.